DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. martā, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Pusotrs miljons vēlētāju saņems paziņojumus par Eiropas Parlamenta vēlēšanām

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Rīga, 13.marts: Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) šonedēļ sākusi paziņojumu izsūtīšanu vēlētājiem par Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām. Ar paziņojumiem vēlētāji tiks informēti par EP vēlēšanu dienu, vēlēšanu iecirkni, kurā jābalso, kārtas numuru iecirkņa vēlētāju sarakstā, iecirkņu darba laiku un papildus balsošanas iespējām.

Paziņojumi tiks nosūtīti visiem balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem, kuriem ir spēkā esoša dzīvesvietas deklarācija kādā no Latvijas pašvaldībām. Pavisam paredzēts izsūtīt 1 445 275 vēstules. Paziņojumu drukāšana sākās vakar, bet to izsūtīšanu plānots pabeigt līdz sestdienai, 15.martam. Līdz ar to vēlētāji savās pastkastītēs paziņojumus var gaidīt nākamnedēļ.

Tie vēlētāji, kuri kādu iemeslu dēļ tuvāko divu nedēļu laikā paziņojumus nesaņems, ir aicināti noskaidrot savu vēlēšanu iecirkni tiešsaistē PMLP mājaslapā www.pmlp.gov.lv vai zvanīt uz Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) uzziņu tālruni 67049999.

EP vēlēšanās visās ES dalībvalstīs vēlētāju uzskaitei lieto Vēlētāju reģistru, kas nozīmē, ka katrs balsstiesīgais pilsonis ir iekļauts noteikta iecirkņa vēlētāju sarakstā, kurā jābalso vēlēšanās. Citā iecirknī balsot nevar. Līdz ar to vēlētāja pienākums, gatavojoties vēlēšanām, ir ne tikai iepazīties ar vēlēšanām pieteiktajiem kandidātu sarakstiem un priekšvēlēšanu programmām, bet arī noskaidrot savu vēlēšanu iecirkni un laikus to mainīt, ja nepieciešams.

Balsstiesīgie Latvijas pilsoņi EP vēlēšanām ir reģistrēti tā iecirkņa vēlētāju sarakstā, kas atbilda viņu reģistrētajai dzīvesvietai 90 dienas pirms vēlēšanu dienas jeb šā gada 23.februārī.

Ja sākotnēji piešķirtais vēlēšanu iecirknis nav balsošanai ērts, līdz 29.aprīlim to var nomainīt uz jebkuru citu iecirkni Latvijā. Iecirkņa maiņu iespējams pieteikt tiešsaistē, izmantojot PMLP iecirkņa noskaidrošanas un maiņas e-pakalpojumu vai klātienē, iesniedzot pieteikumu jebkuras pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē.

EP vēlēšanas Latvijā notiks šā gada 24.maijā, sestdienā. Vēlēšanu iecirkņi balsošanai būs atvērti no pulksten 7.00 līdz 20.00. Iepriekšējā balsošana notiks trīs dienas pirms vēlēšanām – 21., 22. un 23.maijā dažas stundas dienā. Balsošanas dokuments EP vēlēšanās ir pase vai personas apliecība (eID).

Latvijas pilsoņi, kuri dzīvo ārvalstīs, EP vēlēšanās var piedalīties, balsojot pa pastu. Pasta balsošanai iespējams pieteikties līdz 12.aprīlim pārstāvniecībās ārvalstīs, līdz 24.aprīlim - pasta balsošanas iecirknī Rīgā, līdz 27.aprīlim – tiešsaistē PMLP mājaslapā. Savukārt citu ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri dzīvo Latvijā un vēlas balsot par Latvijas EP deputātu kandidātiem, līdz 24.aprīlim jāreģistrējas vēlēšanām Latvijas CVK.

Papildu informācija:
Kristīne Bērziņa
CVK Informācijas nodaļas vadītāja
67814900; 29406604
e-pasts: kristine.berzina@cvk.lv

Laura Laiva
PMLP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
67218195; 26458928
e-pasts: laura.laiva@pmlp.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI