TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
06. janvārī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tiesāšanās
TĒMA: Tieslietas
6
6

Raidījuma “Zini savas tiesības” noslēgumā – tiesas nolēmumu izpilde

LV portālam: JOLANTA ŠUBROVSKA, zvērināta tiesu izpildītāja; TOMS VILNIS, zvērināts advokāts.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tiesas sprieduma pienācīgas un savlaicīgas izpildes nodrošināšana ir būtiska un neatņemama daļa no personas tiesībām aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā. Raidījumu cikla “Zini savas tiesības” pēdējā epizodē tiek skaidrots, kā notiek tiesas pieņemto nolēmumu izpilde.

Saskaņā ar procesuālo likumu normām tiesas nolēmumi ir spriedumi un lēmumi. Tiesas nolēmumu, ar kuru lietu izspriež pēc būtības, tiesa taisa sprieduma veidā, savukārt tiesas nolēmumu, ar kuru lieta netiek izspriesta pēc būtības, pieņem lēmuma veidā.

Raidījuma “Zini savas tiesības” epizodē “Tiesas nolēmumu izpilde” kopā ar viesiem – zvērinātu tiesu izpildītāju Jolantu Šubrovsku un zvērinātu advokātu Tomu Vilni – tiek meklētas atbildes uz šādiem jautājumiem:

  • Kuram ir jārūpējas par to, lai tiesas pieņemtais nolēmums tiktu izpildīts?
  • Kādu tiesas nolēmumu izpildē var būt nepieciešama zvērināta tiesu izpildītāja iesaiste?
  • Kādas darbības tiesu izpildītājs var veikt, lai panāktu tiesas nolēmuma piespiedu izpildi?
  • Vai tiesas nolēmumu izpildei ir noteikti termiņi? Kad var uzsākt to izpildi?
  • Kas uzrauga tiesas nolēmumu izpildi?
  • Kādi ir iespējamie šķēršļi tiesas nolēmuma izpildei?
  • Vai persona var izvairīties no tiesas nolēmuma piespiedu izpildes? Kādas tam var būt sekas?
  • Vai tiesvedības procesā pušu noslēgto izlīgumu var izpildīt piespiedu kārtā?
  • Vai par tiesas nolēmuma izpildi ir jāmaksā?
  • Vai Latvijas tiesā pieņemtu tiesas nolēmumu ir iespējams izpildīt ārzemēs?
  • Vai ārvalsts tiesas pieņemtu nolēmumu var izpildīt Latvijā?

Raidījumā tiek apskatītas arī dažādas praktiskas situācijas un nianses, kas jāņem vērā konkrētu tiesas nolēmumu izpildē, piemēram:

  • ja ar tiesas spriedumu ir izbeigts īres/nomas līgums, bet īrnieks/nomnieks labprātīgi neatbrīvo telpas;
  • vai tiesas spriedums par saskarsmi ar bērnu var tikt izpildīts piespiedu kārtā;
  • kā panākt tiesas sprieduma izpildi, ar kuru personai noteikts pienākums atvainoties par goda un cieņas aizskaršanu;
  • kā notiek tiesas sprieduma par laulāto mantas sadali izpilde.

Tāpat arī tiek sniegti dažādi ieteikumi gan parāda piedzinējiem, gan parādniekiem tiesas nolēmuma par parāda piedziņu izpildes procesā.

Galvenās atziņas

  • Procesa veids nosaka to, kuram jārūpējas par tiesas nolēmuma izpildi

Tiesas nolēmumu izpilde atšķiras no tiesas procesa, kurā tie tiek pieņemti – kriminālprocesā, administratīvajā procesā vai civilprocesā –, jo katru no šiem procesiem regulē cits likums. Jāņem vērā, ka krimināllietās un administratīvajās lietās kā ieinteresētā puse vienmēr ir valsts, tādēļ valsts aktīvi iesaistās tiesas nolēmumu izpildē. Savukārt civillietās par sprieduma izpildi jārūpējas personai, kura vērsusies tiesā un vēlas panākt sprieduma izpildi.

  • Tiesas nolēmumu var izpildīt labprātīgi vai piespiedu kārtā

Izpildāmi ir tiesas nolēmumi, kur ir stājušies likumīgā spēkā. Personai, kurai ir jāizpilda tiesas nolēmumā noteiktais, tiek dots termiņš tā labprātīgai izpildei, bet, ja persona to neizpilda labprātīgi, var tikt uzsākts tiesas nolēmuma piespiedu izpildes process.

  • Sods par izvairīšanos no tiesas nolēmuma izpildes

Par izvairīšanos no tiesas nolēmuma izpildes personai var tikt piemērots naudas sods, kā arī iestāties kriminālatbildība.

  • Zvērināta tiesu izpildītāja iesaiste

Zvērināta tiesu izpildītāja iesaiste ir nepieciešama mantiska rakstura tiesas nolēmumu piespiedu izpildei, piemēram, parādu piedziņai, uzturlīdzekļu piedziņai, nodokļu piedziņai, kā arī gadījumos, ja noteikts pienākums atbrīvot telpas, ievešanai nekustamā īpašuma valdījumā, un tiesas nolēmuma par saskarsmes tiesību īstenošanā.

  • Starptautiska sadarbība tiesas nolēmumu izpildē

Atbilstoši starptautisko tiesību nolīgumiem Latvijas tiesas pieņemtu nolēmumu ir iespējams izpildīt ārzemēs, kā arī ārvalsts tiesas nolēmumus ir iespējams izpildīt Latvijā, savukārt izpildes kārtība un nosacījumi var atšķirties no tā, vai tiesas nolēmums izpildāms Eiropas Savienības dalībvalstī vai citviet pasaulē.

UZZIŅAI

Piecpadsmit raidījumu cikls “Zini savas tiesības” ir Latvijas Reģionu televīzijas (“Re:TV”) projekts, kas tiek īstenots ar Sabiedrības integrācijas fonda piešķirto finansējumu un LV portāla redakcionālo atbalstu*. Projekta uzdevums ir veicināt iedzīvotāju tiesībpratību, iepazīstinot skatītāju ar tiesisko regulējumu dažādās dzīves situācijās, kad to risināšanā ir jāvēršas tiesā.

Raidījumi ir veltīti tādiem jautājumiem kā personas goda un cieņas aizstāvība, aizgādnības nodibināšana, paternitātes noteikšana, darba devēja uzteikuma apstrīdēšana un neizmaksātās darba samaksas piedziņa, soda apmēra noteikšana kriminālprocesā un administratīvā pārkāpuma procesā, sacīkstes princips civilprocesā, pagaidu aizsardzība pret vardarbību, nepilngadīgas personas atbildība, uzņēmējdarbība un sankcijas, patērētāja tiesības internetā, tiesas nolēmuma izpilde u. c. 

Plašāk par projektu: “Zini savas tiesības” trešā sezona ir klāt!.

Visu raidījumu arhīvs ir pieejams LV portāla tematiskajā sadaļā #zinisavastiesības, kā arī LV portāla “YouTube” kanālā.

#zinisavastiesības: seko LV portālam un jauno raidījumu ierakstiem arī sociālo tīklu vietnēs FacebookTwitter un Instagram.

* Raidījuma “Zini savas tiesības!” projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma saturu atbild SIA “Vidzemes televīzija”. #SIF_MAF2022

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI