SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. septembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Uzsākts darbs pie bērnu attīstības traucējumu skrīninga ieviešanas

Stājas spēkā 19.09.2023.

FOTO: Freepik

Stājoties spēkā Valsts kancelejas izstrādātajiem noteikumiem, uzsākts darbs pie jauna veselības un izglītības jomā vienota agrīnās attīstības skrīninga ieviešanas bērniem no viena līdz sešu gadu vecumam. Skrīninga mērķis – laikus konstatēt bērna attīstības traucējumus, lai nekavējoties varētu sniegt palīdzību.

Aktuālie pasaules attīstīto valstu un arī Latvijas dati par bērnu attīstības procesa norisēm 21. gadsimta pirmajās desmitgadēs pārliecinoši rāda, ka vismaz 17–20% bērnu ir dažādi attīstības riski un vajadzības, kuru risināšanai nepieciešams profesionālu speciālistu atbalsts.

Latvijā pieejamie resursi bērnu atbalstam šobrīd ir fragmentēti, vienveidīgi un fokusēti uz akūtām krīzes situācijām.

Palīdzība ir vērsta uz konsultāciju, nevis intervenci, agrīnu prasmju pilnveidi. Tāpat ir novērota vāja starpinstitucionālā sadarbība un pakalpojumu trūkums, īpaši reģionos. Turklāt netrūkst gadījumu, kad attīstības traucējumi bērniem tiek pamanīti tikai tad, kad tie jau ir eskalējušies pusaudžu vecumā, norāda Valsts kanceleja.

Bērna attīstības risku izvērtēšanā piedalīsies visas iesaistītās puses

Lai laikus konstatētu bērna attīstības traucējumus un bērns saņemtu nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus, sociālo rehabilitāciju un atbalsta pasākumus izglītības vidē, tiks izmantots bērnu agrīnās attīstības skrīninga instrumentu komplekts (BAASIK), kas ir viena no visprogresīvākajām sistēmām Eiropā, skaidro Valsts kanceleja.

To izstrādājusi un vairākos pētījumos pilotējusi Latvijas zinātnieku grupa no Latvijas Universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas un Liepājas Universitātes.

Skrīninga instrumentu komplekts paredz visu iesaistīto pušu dalību – bērna attīstības risku un grūtību izvērtēšanā aptaujas veidā piedalīsies vecāki, pirmsskolas izglītības iestādes pedagogs, kā arī pats bērns, kurš, sasniedzot trīs gadu vecumu, veiks īpaši izstrādātu spēju un prasmju testu.

Skrīningā tiks vērtētas vairāk nekā desmit dažādas bērna attīstības jomas – runa un valoda, trauksme, nomāktība, autisms vai tā spektra traucējumi, uzmanības noturība un hiperaktivitāte, intelektuālās spējas, lielā un sīkā motorika, matemātikas, rakstīšanas, lasīšanas pamata prasmes u. c.

Skrīnings būs piemērots visiem bērniem, aizņems maz laika un ļaus atpazīt tos, kuriem ir vajadzīgs padziļinātāks novērtējums vai pat ārstēšana.

Vēl svarīgi, ka skrīningu varēs veikt atkārtoti dažādos vecumposmos, tādējādi būs iespējams laikus pamanīt, ka attīstība nav turpinājusies vēlamajā virzienā, vēsta Valsts kanceleja.

Iegūtie dati tiks digitalizēti

Lai skrīninga instruments būtu praktiski lietojams, paredzēts izveidot vienotu digitālo informācijas sistēmu, nodrošinot skrīninga gaitā no dažādām iesaistītajām pusēm iegūto datu vākšanu, apkopošanu, apstrādi, skaidrots noteikumu projekta anotācijā.

Datus plānots papildināt ar rekomendācijām vecākiem, ģimenes ārstam, atbalsta personālam un pedagogiem izglītības iestādē.

Iecerēts, ka pasākuma īstenošanas gaitā tiks uzlabota ģimenes ārstu un pediatru spēja laikus atpazīt bērnu attīstības grūtības. Kā skaidrots anotācijā, atbilstoši ārvalstīs veiktajiem pētījumiem agrīni attīstības traucējumi tiek precīzi atpazīti 70–80% gadījumu, ja pediatrs izmanto skrīninga instrumentu, bet, neizmantojot to, – tikai 30 % gadījumu.

Tāpat paredzēts, ka pasākuma īstenošana sekmēs labāku starpsektorālo sadarbību, īpaši starp ārstniecības iestādēm un izglītības iestādēm, nodrošinot labāku informācijas apriti un apmaiņu, kas, no vienas puses, palīdzēs ārstniecības personām, sevišķi ģimenes ārstiem un pediatriem, laikus atpazīt bērnu attīstības riskus un grūtības, bet, no otras puses, ļaus izglītības jomā precīzāk identificēt bērna speciālās vajadzības, lai nodrošinātu nepieciešamos atbalsta pasākumus.

Izmaiņas paredz 19. septembrī spēkā stājušies Ministru kabineta noteikumi Nr. 531 “Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 4.3.6. specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauto cilvēku, tostarp vistrūcīgāko un bērnu, sociālo integrāciju” 4.3.6.8. pasākuma “IKT sistēmu modernizācija labākas bērnu tiesību aizsardzības sistēmas nodrošināšanai" īstenošanas noteikumi”.

Par pasākuma īstenošanu atbildīgā institūcija ir Valsts kanceleja. Plānots, ka skrīnings tiks ieviests no 2025. gada.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI