SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Santa Galiņa
LV portāls
11. augustā, 2023
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Skola
7
7

Skolas formām ir savas priekšrocības, tomēr to nēsāšana nav obligāta

FOTO: Ieva Čīka, LETA.

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, ģimenēs palielinās tēriņi skolas preču iegādei. Vairākās skolās, lai veicinātu piederības izjūtu, ir ieviestas skolas formas, kas vecākiem jāiegādājas par saviem līdzekļiem, tomēr ne visi zina, ka skola nedrīkst pieprasīt obligāti iegādāties un nēsāt skolas formu. Tāpēc LV portāls atgādina par vecāku tiesībām un iespējām, ja skolas preču sarakstā iekļauta arī skolas formas iegāde.

īsumā
  • Likuma izpratnē skolai ir tiesības iekšējās kārtības noteikumos ietvert nepieciešamību valkāt skolas formu, kas ir jānodrošina vecākiem.
  • Izglītības kvalitātes valsts dienests: “Pirms formas ieviešanas skolā, būtu nepieciešams pārliecināties, vai skolēni un vecāki tam piekrīt.”
  • Ādažu vidusskolas direktore: “Skolas formu priekšrocība ir tā, ka skolēns netiek vērtēts pēc apģērba un ir arī skaists kopējais vizuālais tēls, taču labas kvalitātes skolas forma izmaksā dārgi.”
  • Ja vecāki finansiālu iemeslu dēļ nevar atļauties iegādāties formas, skolai būtu jāparedz izņēmuma gadījumi.
  • Maznodrošināto un trūcīgo skolēnu vecākiem jābūt nodrošinātai iespējai vērsties pašvaldībā, lai saņemtu pabalstu skolas formas iegādei.

Skolas iekšējās kārtības noteikumos var būt nostiprināts noteikums valkāt skolas formas

Izglītības likuma 54. pants noteic, ka izglītojamā pienākums ir atrasties izglītības iestādē iekšējiem normatīvajiem aktiem, tostarp iekšējās kārtības noteikumiem, atbilstošā apģērbā. Savukārt Civillikuma 177. pants nosaka, ka līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t. i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam).

Tātad likuma izpratnē skolai ir tiesības iekšējās kārtības noteikumos ietvert nepieciešamību valkāt skolas formu, kas ir jānodrošina vecākiem, kaut arī Satversmes 112. pants noteic, ka ikvienam ir tiesības uz izglītību un valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību.

Pirms formu ieviešanas skolai būtu nepieciešams aptaujāt skolēnus un vecākus

Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vecākā eksperte Jana Veinberga LV portālam apstiprināja, ka Izglītības likums ļauj skolai ieviest formu, bet ar nosacījumu, ka tam piekrituši arī bērni un vecāki, tādēļ, pirms formas ieviešanas skolā, būtu nepieciešams veikt skolēnu un vecāku aptauju. “Vienlaikus IKVD atgādina, ka formas neesamība vai nenēsāšana nedrīkst ierobežot bērna tiesības iegūt izglītību,” uzsver J. Veinberga.

Arī Tiesībsarga birojs informē: bērnam ir tiesības piedalīties mācību stundās un skolas rīkotajos pasākumos arī gadījumā, ja viņam nav skolas formas. Tiesībsarga birojā uzsver –, ja  vecāki kāda iemesla dēļ nav nodrošinājuši savam bērnam skolas formu, skola bērnu par to nedrīkst sodīt.

Ādažu vidusskolas direktore Solvita Vasiļevska LV portālam pastāstīja, ka Ādažu vidusskolā skolas formu nēsā audzēkņi no 1. līdz 4. klasei, taču tās tiek piedāvāts nēsāt, nevis noteikts par obligātu prasību. Direktore atklāj, ka formu nēsāšana skolēniem kļūst mazāk aktuāla, proti, 3. un 4. klasē to nesā tikai 30% klases skolēnu. Lēmumu par formu ieviešanu skola nepieņēma vienpersoniski, bet, iesaistot vecāku padomi, kas vienojās arī par ieteicamo skolas formu dizainu (krāsām) un piegādātāju.

Labas kvalitātes skolas forma izmaksā dārgi

“Skolas formu priekšrocība ir tā, ka skolēns netiek vērtēts pēc apģērba un ir arī skaists kopējais vizuālais tēls, taču labas kvalitātes skolas forma izmaksā dārgi,” norāda Ādažu vidusskolas direktore.

Arī LV portāls, apskatot skolu formu piedāvājumu internetā, noskaidroja, ka, piemēram, veste ar savas skolas logo izmaksā apmēram 30 eiro, svārki – aptuveni 34 eiro, bet jaka – ap 42 eiro.

Vienlaikus Tiesībsarga birojā akcentē –, ja vecāki finansiālu iemeslu dēļ nevar atļauties iegādāties formas, skolai būtu jāparedz izņēmuma gadījumi.

Arī IKVD vecākā eksperte J. Veinberga skaidro: “Lai skolēnu vecākiem nodrošinātu iespēju iegādāties skolas formas atbilstoši ģimenes finansiālajai situācijai, skolas ir aicinātas rast iespēju vecākiem izvēlēties citas alternatīvas, piemēram, ļaujot pasūtīt formu uzšūšanu citam piegādātājam vai izgatavot pašrocīgi.

Tas nozīmē, ka skolu pienākums ir sniegt vecākiem informāciju par konkrētajām skolēnu formām – apģērba audumu, modeli, skicēm, fotogrāfijām u. tml. Turklāt maznodrošināto un trūcīgo skolēnu vecākiem jābūt nodrošinātai iespējai vērsties pašvaldībā, lai saņemtu pabalstu skolas formas iegādei.”

Jāpiebilst, ka ne visas pašvaldības savos saistošajos noteikumos paredz pabalstu izglītības ieguves atbalstam vai mācību gada uzsākšanai, kas ietver arī izdevumus par apģērbu.

Vaicājot J. Veinbergai, vai IKVD ikdienā saņem sūdzības saistībā ar skolas formu nēsāšanu, LV portāls saņēma apstiprinošu atbildi.

“Visbiežāk sūdzības ir saistītas ar prasību iegādāties konkrēta uzņēmuma piedāvāto skolas formu, izgatavot formu no speciāla auduma, kā arī lielajām izmaksām par skolas formas iegādi vai šūšanu,” stāsta IKVD vecākā eksperte.

Ja skolā ir noteikta prasība skolas formu nēsāšanai, taču tās iegāde rada finansiālas grūtības, aicinām vērsties pašvaldības sociālajā dienestā, lai noskaidrotu, vai pašvaldība piedāvā atbalstu skolas formas iegādei. Ja formu nav iespējams iegādāties un skola nepiedāvā kompromisu, mudinām vērsties ar iesniegumu IKVD.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI