SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. augustā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
7
7

Palielina valsts atbalstu pašvaldībām aprūpētāju algu paaugstināšanai

Stājas spēkā 01.08.2023.

Valsts no 1. augusta palielinās maksājumu pašvaldībai, ja tā sociālās aprūpes centros nodarbinātajiem aprūpētājiem noteiks lielāku atlīdzību.

FOTO: Freepik

Šogad otrreiz valsts palielina atbalstu pašvaldībām, lai sociālajiem aprūpētājiem nodrošinātu noteiktu atlīdzības līmeni. Aprūpētājiem bruto alga varētu pieaugt par vairākiem desmitiem eiro.

To paredz Ministru kabineta 2023. gada 17. janvāra noteikumu Nr. 25 “Noteikumi par valsts atbalstu pašvaldībām atlīdzības palielināšanai aprūpētājiem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās” grozījumi, kas stājas spēkā otrdien, 1. augustā.

Valsts atbalsta mērķis ir paaugstināt atlīdzību vai nodrošināt konkurētspējīgu atlīdzību aprūpētājiem, kuriem ir darba tiesiskās attiecības ar pašvaldības dibinātām ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām, vai tādiem ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, kuriem ir noslēgts līgums ar pašvaldību par minēto pakalpojumu sniegšanu, pamatots grozījumu anotācijā.

No šā gada janvāra paredzēts valsts atbalsts (23 eiro par klientu vai 111 eiro), ja pakalpojumu sniedzējs institūcijā aprūpētājiem vai vecākajiem aprūpētājiem nodrošina noteikumos paredzēto darba samaksu. Ar grozījumiem noteikumu 6. punktā tagad paredzēts mēnešalgas diapazons. Piemēram, aprūpētājiem, kuriem profesionālā pieredze aprūpētāja amatā ir ilgāka par trim gadiem, mēnešalga ir noteikta no 662 eiro līdz 689,99 eiro.

Noteikumi papildināti ar vairākiem jauniem punktiem, no 1. augusta paredzot lielāku valsts atbalstu, ja tiek nodrošinātas šādas algas:

  1. aprūpētājiem, kuriem profesionālā pieredze aprūpētāja amatā ir no viena gada līdz trim gadiem un mēnešalga ir noteikta vismaz 662 eiro mēnesī;
  2. aprūpētājiem, kuriem profesionālā pieredze aprūpētāja amatā ir ilgāka par trim gadiem un mēnešalga ir noteikta vismaz 690 eiro mēnesī;
  3. vecākajiem aprūpētājiem, kuriem profesionālā pieredze aprūpētāja amatā ir no viena gada līdz trim gadiem un mēnešalga ir noteikta vismaz 709 eiro mēnesī;
  4. vecākajiem aprūpētājiem, kuriem profesionālā pieredze aprūpētāja amatā ir ilgāka par trim gadiem un mēnešalga ir noteikta vismaz 835 eiro mēnesī;
  5. aprūpētājiem un vecākajiem aprūpētājiem noteiktā piemaksa par darbu, kas saistīta ar īpašu risku, ir noteikta 25% apmērā no 1., 2., 3. vai 4. punktā minētās mēnešalgas.

No 1. augusta, ja pakalpojuma sniedzējs institūcijā aprūpētājiem vai vecākajiem aprūpētājiem nodrošina šādu mēnešalgu, tad pašvaldībai sniegtā valsts atbalsta apmērs, kas noteikts par vienu pakalpojuma sniedzēja aprūpētu personu (klientu), ir 39 eiro mēnesī.

Ja aprūpētājiem vai vecākajiem aprūpētājiem tiek nodrošināta noteikumos paredzētā mēnešalga un piemaksa par darbu, kas saistīts ar īpašu risku, tad pašvaldībai sniegtā valsts atbalsta apmērs, kas noteikts par vienu pakalpojuma sniedzēja aprūpētu personu (klientu), ir 139 eiro mēnesī.

Grozījumi paredz pašvaldībām lielāku valsts atbalstu sociālās aprūpes centru izdevumu segšanai par tādiem pakalpojumu sniedzējiem, kas jau nodrošina vai ir gatavi no 2023. gada 1. augusta nodrošināt lielāku atlīdzību aprūpētājiem, nekā to nosaka Ministru kabineta noteikumu Nr. 25 6. punkts, norādīts anotācijā. Vienlaikus grozījumi paredz saglabāt līdzšinējos valsts atbalsta saņemšanas nosacījumus un apmēru, ja aprūpētāju atlīdzība ar 2023. gada 1. augustu netiek mainīta.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 25 par valsts atbalstu pašvaldībām atlīdzības palielināšanai aprūpētājiem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās ir spēkā no 2023. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 31. decembrim.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI