SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
4
4

No 1. jūlija palielināts bāreņiem pēc pilngadības piešķiramais atbalsts

Stājas spēkā 01.07.2023.

Freepik

No 1. jūlija, nosakot minimālo ienākumu sliekšņus procentos no ienākumu mediānas, palielinās dažādu pabalstu un pensiju minimālais apmērs. Tiks palielināts arī atbalsts bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, kad tie ir sasnieguši pilngadību.

To paredz Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 “Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās” grozījumi, kas stājas spēkā sestdien, 1. jūlijā.

Ar 2023. gada 1. jūliju tiks mainīti pabalstu aprēķināšanas metodoloģijas nosacījumi un pabalstu apmēra turpmākā pārskatīšanas kārtība šādiem pabalstiem:

  • vienreizējam pabalstam patstāvīgas dzīves uzsākšanai;
  • pabalstam ikmēneša izdevumiem;
  • vienreizējam pabalstam sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei.

Tāpat tiks pārskatīti kritēriji apliecības iegūšanai un pabalsta ikmēneša izdevumu izmaksai.

Patlaban finansiālais atbalsts pilngadību sasniegušajam bērnam patstāvīgas dzīves uzsākšanai ir noteikts konkrētās summās eiro. Grozījumi paredz, ka turpmāk pabalstu apmērs tiks noteikts no Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī. Minimālajiem ienākumu sliekšņiem no šā gada 1. jūlija tiek izmantota 2020. gada ienākumu mediāna, un tā ir 626,57 eiro. Dati par minimālo ienākumu mediānu ir pieejami CSP mājaslapā.

Labklājības ministrija informē, kāds būs pabalstu apmērs, pārrēķinot procentus eiro, salīdzināšanai – līdzšinējais apmērs.

Vienreizējais pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai no 1. jūlija noteikts 40% apmērā no minimālo ienākumu mediānas (pabalsts palielinās no līdzšinējiem 218 eiro līdz 251 eiro), bet bērnam ar invaliditāti kopš bērnības – 60% apmērā no minimālo ienākumu mediānas (no 327 eiro līdz 376 eiro).

Vienreizējais pabalsts sadzīves un mīkstā inventāra iegādei turpmāk tiks pārrēķināts ik gadu, minimālo ienākumu mediānai piemērojot koeficientu 1,7 (tas palielinās no 820,05 eiro līdz 1065 eiro no 1. jūlija).

Savukārt ikmēneša pabalsts pilngadību sasniegušajiem bērniem, kuri turpina mācības (neatkarīgi no sekmju līmeņa), no 1. jūlija būs 20% no minimālo ienākumu mediānas (palielinās no 109 eiro līdz 125 eiro), bet bērniem ar invaliditāti kopš bērnības – 30% no minimālo ienākumu mediānas (no 163 eiro līdz 188 eiro).

2023. gadā jaunie minimālo ienākumu sliekšņi stāsies spēkā 1. jūlijā, bet turpmāk, sākot ar 2024. gadu, tie tiks pārskatīti katru gadu janvārī. No 2024. gada 1. janvāra pabalstu apmēra noteikšanai tiks piemērota 2021. gada ienākumu mediāna – 685,78 eiro. Līdz ar to arī šie pabalsti palielināsies.

Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikts:

  • bārenis ir bērns, kura vecāki ir miruši vai likumā noteiktajā kārtībā atzīti par mirušiem;
  • bez vecāku gādības palicis bērns ir bērns, kura vecāki nav zināmi, ir pazuduši vai ilgstošas slimības dēļ nespēj realizēt aizgādību vai kura vecākiem pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI