SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Izglītība
5
5

Pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības sertifikāti – elektroniskā formā

Stājas spēkā 09.06.2023.

FOTO: Freepik

Turpmāk pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības sertifikātus izdos elektroniskā dokumenta formā. Jaunie Ministru kabineta noteikumi, kas stājas spēkā 9. jūnijā, arī paredz, kāda informācija par izglītojamā sasniegumiem un apbalvojumiem ir norādāma sekmju izrakstos, nosaka prasības dokumentu uzskaitei, kā arī vispārējās izglītības dokumentu izsniegšanas kārtību.

Jauni noteikumi izstrādāti, jo pēc mācību satura pilnveidošanas un izmaiņām vērtēšanas (tostarp eksaminācijas) kārtībā bija nepieciešams precizēt ierakstu saturu sekmju izrakstos par vispārējo pamatizglītību un vispārējo vidējo izglītību. Tāpat vajadzēja aktualizēt dokumentu noformēšanas prasības, kā arī pārskatīt prasības dokumentu izgatavošanai, uzskaitei, izsniegšanai un dokumentu dublikātu izgatavošanai. Vairākas iepriekš spēkā esošās normas bija saturiski novecojušas, skaidroja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), apstiprinot Ministru kabineta 2023. gada 6. jūnija noteikumus Nr. 274 “Kārtība, kāda izsniedzami valsts atzīti vispārējās izglītības dokumenti”.

Jaunie Ministru kabineta noteikumi paredz no šī mācību gada pamatizglītības sertifikātus un vispārējās vidējās izglītības sertifikātus izdot elektroniskā dokumenta formā atbilstoši Elektronisko dokumentu likumā noteiktajām prasībām.

Tie personai būs pieejami Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā vai izmantojot attiecīgo e-pakalpojumu Valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv. Pamatizglītības sertifikāti tiks izsniegti 21.  jūnijā, sertifikāti par vispārējo vidējo izglītību – 11. jūlijā, informē IZM.

Savukārt pārējie valsts atzītie vispārējās izglītības dokumenti tuvākos mācību gadus vēl tiks izsniegti papīra formā.

E-sertifikātus šogad saņems arī profesionālās vidējās izglītības programmu audzēkņi par nokārtotajiem centralizētajiem eksāmeniem vispārējās izglītības mācību priekšmetos (kursos).

Tāpat izglītības iestādēm vairs nevajadzēs reģistrācijas žurnālos veikt ierakstus par pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības ieguvēju noslēguma vērtējumiem un vērtējumiem valsts pārbaudes darbos. Šī informācija, sākot no 2022./2023. mācību gada, jau ir pieejama elektroniski Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā.

Pamatizglītības programmas apguvi, tāpat kā līdz šim, apliecinās apliecība par vispārējo pamatizglītību, sekmju izraksts un pamatizglītības sertifikāts, savukārt vispārējās vidējās izglītības programmas apguvi – atestāts par vispārējo vidējo izglītību, sekmju izraksts, vispārējās vidējās izglītības sertifikāts un starptautiskās testēšanas institūcijas izsniegts dokuments par vērtējumu svešvalodas pārbaudījumā, ja centralizētais eksāmens svešvalodā aizstāts ar šīs institūcijas pārbaudījumu. Pamatizglītības sertifikāts vai vispārējās vidējās izglītības sertifikāts apliecina vērtējumu valsts pārbaudījumā, kurā ir organizēts centralizētais eksāmens.

Sekmju izrakstā tiks ierakstīti visu attiecīgajā izglītības programmā ietverto mācību priekšmetu (kursu) nosaukumi, kā arī noslēguma vērtējumi (ballēs un vārdiski) –10 (izcili), 9  (teicami), 8 (ļoti labi), 7 (labi), 6 (gandrīz labi), 5 (viduvēji), 4 (gandrīz viduvēji), 3 (vāji), 2 (ļoti vāji), 1 (ļoti, ļoti vāji).

Viens vērtējums, kas zemāks par 4 ballēm (gandrīz viduvēji), pieļaujams tikai sekmju izrakstā par vispārējās pamatizglītības apguvi.

Sekmju izrakstā par vispārējas pamatizglītības apguvi iespējams arī vērtējums apguves līmeņos (sācis apgūt, turpina apgūt, apguvis, apguvis padziļināti), piemēram, speciālās pamatizglītības programmas izglītojamajiem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem.

Noteikumos ir precizēta sekmju izrakstos norādāmā informācija par skolēnu sasniegumiem un apbalvojumiem, nosakot, ka turpmāk gadījumos, uz kuriem tas attiecināms, būs jānorāda:

  • ziņas par sasniegumiem otrā posma mācību priekšmetu olimpiādēs;
  • ziņas par piedalīšanos un sasniegumiem trešā posma mācību priekšmetu olimpiādēs;
  • citi nozīmīgi izglītojamā mācību sasniegumi un saņemtie valsts un starptautiska līmeņa apbalvojumi;
  • sekmju izrakstā par vispārējo vidējo izglītību – arī sasniegumi zinātniskās pētniecības darbos un starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs.

Ņemot vērā, ka arī 2022./2023. mācību gadā bijuši gadījumi, kad 9. vai 12. klases izglītojamajiem ir ārsta izziņa par atbrīvojumu no piedalīšanās mācību priekšmeta “Sports un veselība” stundās visa mācību gada garumā, ieraksti sekmju izrakstā vēl veicami saskaņā ar iepriekšējo regulējumu, attiecīgajā ailē norādot “atbrīvots” vai “atbrīvota”.

Jaunais tiesību akts arī paredz, ka personai tiks izsniegts dokumenta dublikāts, ja oriģināls ir nozaudēts, nozagts, iznīcināts vai neatjaunojami bojāts. Lai izsniegtu dublikātu, ir vajadzīga pirmdokumentā minētā informācija. Ja izglītības iestādes vai pašvaldības izglītības pārvaldes iestādes rīcībā nav pietiekamu nepieciešamo datu dublikāta izsniegšanai, tad persona, kurai vajag dublikātu, datus pieprasa Personāla dokumentu valsts arhīvam. Visus izdevumus, kas saistīti ar vispārējās izglītības dokumenta dublikāta izgatavošanu un izsniegšanu, sedz persona, kurai nepieciešams dublikāts.

Līdz ar jauno noteikumu projekta stāšanos spēkā zaudēs spēku līdzšinējie Ministru kabineta noteikumi Nr. 913. “Kārtība, kādā izsniedzami valsts atzīti vispārējās izglītības dokumenti”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI