SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Santa Galiņa
LV portāls
06. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
29
29

Nosūtījums pie ārsta – kas par to jāzina pacientam

LV portāla infografika

Došanās pie ārsta vai uz izmeklējumu ar nosūtījumu ne vienmēr garantē nepieciešamā veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanu par valsts budžeta līdzekļiem, tāpat ir gadījumi, kad nosūtījums nemaz nav vajadzīgs. LV portāls apkopojis būtiskākās lietas, kam jāpievērš uzmanība, lai vajadzīgo pakalpojumu varētu saņemt bez starpgadījumiem.

Vispirms jāpārliecinās par līgumsaistībām ar Nacionālo veselības dienestu

Lai saņemtu valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu, nepieciešams ārsta (ģimenes vai ārsta speciālista) nosūtījums. Taču ne visi ārsti ir tiesīgi izrakstīt nosūtījumus uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem, to nosaka Ministru kabineta noteikumu Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība” 13. un 14. punkts. 

Visbūtiskākais priekšnosacījums – iestādei, kurā praktizē ārsts, jābūt līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), kas dod konkrētajam ārstam tiesības izrakstīt nosūtījumu uz valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu. Informācija par ārstniecības iestādēm un tajā strādājošajiem ārstiem, kuri sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, pieejama NVD mājaslapā vai sazinoties ar ārstniecības iestādi.

“Jāatzīmē, ka var būt situācijas, kad šis pats “maksas” ārsts ir arī valsts apmaksāts ārsts un pieņem pacientus ārstniecības iestādē noteiktās stundās abās plūsmās. Bet, ja pacients ir vērsies ārstniecības iestādē maksas pakalpojuma saņemšanai, tad arī turpmākie izmeklējumi tiek nozīmēti par maksu,” uzmanību vērš NVD.

Ja ir saņemts nosūtījums no ārsta, kam ir līgumsaistības ar NVD, tad nākamais solis ir pārliecināties, vai piesakāties veselības aprūpes pakalpojumam, ko apmaksā valsts. Arī par to var pārliecināties NVD mājaslapā vai sazinoties ar ārstniecības iestādi.

Nosūtījumi, kurus ir tiesīgs izrakstīt tikai ārsts speciālists

Ne uz visiem valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem nosūtījumu ir tiesīgs izrakstīts ģimenes ārsts. Piemēram, lai saņemtu apmaksātu magnētiskās rezonanses vai scintigrāfijas izmeklējumu, derēs tikai ārsta speciālista nosūtījums, jo, kā skaidro NVD, tie ir specifiski, augstu izmaksu diagnostiskie izmeklējumi.

Ir arī atsevišķi valsts apmaksāti laboratoriskie izmeklējumi, kurus var nozīmēt tikai konkrētas specialitātes ārsts speciālists. Šos izmeklējumus var atrast NVD mājaslapā

Nosūtījumus var izmantot jebkurā ārstniecības iestādē visā Latvijā

NVD atgādina, ka vienu un to pašu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniedz daudzas ārstniecības iestādes pa visu Latvijas teritoriju, turklāt nosūtījums (ja vien tas īpaši nav atrunāts ar ārstu, kurš nosūta) nekādā veidā neierobežo vietu, kur saņemt pakalpojumu.

Tas pats attiecas arī uz analīzēm – neatkarīgi no tā, uz kuras laboratorijas veidlapas norīkojums ir noformēts, tas ir derīgs jebkurā laboratorijā, kur konkrētais izmeklējums tiek veikts.

“Ja iedzīvotājs saskaras ar situāciju, ka vienā iestādē ir gara gaidīšanas rinda, aicinām interesēties par pakalpojuma pieejamību citās iestādēs. Reizi mēnesī iestādes apkopo informāciju par gaidīšanas rindām, un NVD to publicē www.rindapiearsta.lv.

Lai noskaidrotu aktuālo informāciju par gaidīšanas rindu, kā arī lai pierakstītos uz pakalpojuma saņemšanu, jāsazinās ar izvēlētās ārstniecības iestādes reģistratūru. Ja iedzīvotājs neizmanto internetu, tad informāciju par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas vietām var uzzināt, sazinoties ar NVD Klientu apkalpošanas centru pa bezmaksas informatīvo tālruni 80001234”, LV portālam skaidro NVD.

Nosūtījums neatbrīvo no pacienta līdzmaksājuma

Vēl būtiski paturēt prātā, ka nosūtījuma esamība neatbrīvo pacientu no līdzmaksājuma par saņemto pakalpojumu. Līdzmaksājuma apmērs noteikts Ministru kabineta noteikumu Nr. 555 13. pielikumā. Taču Veselības aprūpes finansēšanas likuma 6. panta 2. daļa nosaka personu loku, kuras no pacientu līdzmaksājuma ir atbrīvotas.

Par valsts apmaksātu laboratorisko izmeklējumu veikšanu nav jāveic pacienta līdzmaksājums, bet ārstniecības iestādē vai laboratorijā var tikt pieprasīts maksājums par asins parauga ņemšanu. No šī maksājuma veikšanas ir atbrīvoti bērni un grūtnieces.

Atkārtotu nosūtījumu nevajag, apmeklējot ārstu vienas aprūpes epizodes ietvaros

Nosūtījums nav nepieciešams, atkārtoti apmeklējot vienu un to pašu ārstu vienas aprūpes epizodes ietvaros.

“Aprūpes epizode ir laika periods no brīža, kad ar pacienta veselības problēmu sastopas veselības aprūpes pakalpojuma sniedzējs (pacienta pirmais kontakts ar veselības aprūpes pakalpojuma sniedzēju), līdz attiecīgās pacienta problēmas atrisinājumam.

Aprūpes epizodi var realizēt tikai viens ārsts (ģimenes ārsts vai speciālists), un tajā var ietilpt vairāki ambulatorie apmeklējumi. Ja aprūpes epizode ilgst vairāk nekā 30 kalendāra dienas, tad ārstniecības iestāde to noslēdz pēc 30 kalendāra dienām, skaitot no aprūpes epizodes sākšanās dienas, un ar nākamo pacienta apmeklējumu uzsāk jaunu aprūpes epizodi,” informē NVD.

Ārsti, pie kuriem var doties bez nosūtījuma

Ir arī vairāki speciālisti, kurus valsts noteikusi par tiešās pieejamības speciālistiem: tas nozīmē, ka šos ārstus var apmeklēt bez nosūtījuma. Taču būtiski – tiešās pieejamības speciālists nenozīmē, ka pie šī speciālista drīkst ierasties, iepriekš nesaskaņojot vizītes laiku. Tāpat arī, lai vizīte būtu valsts apmaksāta, jāpārliecinās, vai izvēlētā iestāde un ārsts sniedz valsts apmaksātus pakalpojumus.

Tiešās pieejamības speciālisti:

  • psihiatrs vai bērnu psihiatrs, ja persona slimo ar psihisku slimību;
  • narkologs;
  • pneimonologs, ja persona slimo ar tuberkulozi;
  • dermatovenerologs, ja persona slimo ar seksuāli transmisīvu slimību;
  • endokrinologs, ja persona slimo ar cukura diabētu;
  • onkologs ķīmijterapeits, ja persona slimo ar onkoloģisku slimību;
  • ginekologs;
  • oftalmologs;
  • bērnu ķirurgs;
  • pediatrs;
  • infektologs, ja: 1. persona slimo ar cilvēka imūndeficīta vīrusa (HIV) infekciju vai C hepatīta infekciju; 2. personai HIV profilakses punktā, kuram ir sadarbības līgums ar Slimību profilakses un kontroles centru, ir veikts HIV kapilāro asiņu vai siekalu eksprestests ar pozitīvu rezultātu vai C hepatīta eksprestests ar pozitīvu rezultātu, vai B hepatīta eksprestests ar pozitīvu rezultātu; 3. persona ir kontaktpersona citai personai ar diagnosticētu HIV infekciju, kura saņem ārstēšanu stacionārā ārstniecības iestādē;
  • sporta ārsts valsts sabiedrībā ar ierobežotu atbildību "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca"”;
  • speciālisti, kuri pakalpojumus sniedz garastāvokļa traucējumu kabinetā bērniem.

Nosūtījums ir derīgs līdz brīdim, kad tiek izmantots

Nosūtījumam derīguma termiņš nav noteikts – tas ir derīgs, kamēr konkrētais pakalpojums pacientam ir aktuāls (var izvērtēt ārsts) un pacients ir saņēmis pakalpojumu. 

Taču, ja ārsts nosūtījumā pie speciālista norādījis, ka pacientam nepieciešama dinamiskā novērošana, tad tiks norādīts arī nosūtījuma derīguma termiņš, kas nepārsniegs 12 mēnešus. 

Savukārt, nosūtot uz analīzēm, ārsts visbiežāk norāda konkrētu termiņu, līdz kuram tās jāveic. Bet, ja tas nav norādīts, tad iestāde ņem vērā līgumu ar NVD, kurā noteikts, ka maksimālais nosūtījuma derīguma termiņš ir 12 mēneši, LV portālam paskaidro E. Gulbja laboratorijas pārstāve Džineta Dimante.

Elektroniskais nosūtījums ne vienmēr atvieglo pakalpojuma saņemšanu

Ārsts nosūtījumus var izrakstīt arī elektroniski. Uz elektroniski uzrakstītu nosūtījumu attiecas visi tie paši noteikumi, kas attiecas uz šādu pašu nosūtījumu papīra formā.

Tomēr, dodoties uz analīzēm, vispirms svarīgi noskaidrot, vai elektroniskais nosūtījums būs pieejams visām laboratorijām.

Situāciju paskaidro E. Gulbja laboratorijas pārstāve: “Ja ārsts ir izrakstījis elektronisko norīkojumu citā informācijas sistēmā, piemēram “Medius”, tad šiem norīkojumiem mēs nevaram piekļūt. Tāpēc pacientiem, kuri vēlas analīzes veikt E. Gulbja laboratorijā, jālūdz ārstu norīkojumu izsniegt papīra formā, E-veselībā vai mūsu mājaslapā. Savukārt, ja ārsts norīkojumu ir izrakstījis E. Gulbja laboratorijas mājaslapā, tad tam piekļūt nevar citas laboratorijas.”

Labs saturs
29
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI