SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
19. aprīlī, 2023
4
4

Sakopsim Latviju! Lielā Talka – jau šo sestdien

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar moto “Zaļa Latvija = Zaļa pasaule” 16. gadu pēc kārtas 22. aprīlī no plkst. 9.00 līdz 15.00 visā Latvijā norisināsies Lielā Talka. Šogad tā notiks Starptautiskajā Zemes dienā, kuras mērķis ir palielināt cilvēku informētību par Zemes dabisko vidi. Lielās Talkas norise Zemes dienā aicina ikvienu jo īpaši domāt par zemi – mūsu galveno vērtību –, kas, gādīgi apsaimniekota, sniedz arī iespēju baudīt atpūtu sakoptā vidē.

Talkas norisi, tai skaitā savākto atkritumu izvešanu, katrā novadā un republikas pilsētā pārrauga Lielās Talkas koordinatori. Koordinatoru sarakstu un kontaktinformāciju var atrast Lielās Talkas mājaslapas sadaļā “Kontakti”.

Lielā Talka šogad noritēs divos formātos:

  • kolektīvās talkas – tās iespējams pieteikt ar talkas koordinatoru palīdzību. Tāpat pie viņiem var noskaidrot, kur attiecīgajā pašvaldībā notiks kolektīvās talkas, un doties palīgā jau esošajam talkotāju pulkam;
  • SOLO talkas (ieskaitot ĢIMENES un DUO talkas) – iespēja talkot vienatnē vai kopā ar savu ģimeni, pastaigājoties pa mežu vai gar jūru, sakopjot savas mājas apkārtni.

Kā pieteikt talku?

Pašvaldības, izglītības iestādes, organizācijas, uzņēmumi, kā arī brīvprātīgie entuziasti ikvienā pilsētā un novadā, organizējot kolektīvās talkas, tās oficiāli reģistrē Lielās Talkas mājaslapā, Talkas kartē, un piesaka savas talkas atbildīgo personu. Tas nozīmē –, ja gribi reģistrēt savu talkošanas vietu, pirms tam to saskaņo ar konkrētās pašvaldības koordinatoru un tikai tad reģistrē Lielās Talkas mājaslapā. Talkas dienā vari pievienoties kādai no šīm vietām. Maisus bez maksas būs iespējams saņemt 22. aprīlī ikvienā mājaslapā reģistrētajā talkas norises vietā pie talkas atbildīgā vai koordinatora.

Plānojot SOLO talku, jāņem vērā, ka tā ir jāveic publiskā, nevis privātā teritorijā un to nav nepieciešams saskaņot ar novada talkas koordinatoru, tomēr vēlams savu talkas vietu atzīmēt talkas mājaslapas sadaļā SOLO talkas karte. Ikviens SOLO talkotājs, iepērkoties RIMI veikalos no 15. līdz 22. aprīlim par jebkuru summu, var saņemt īpašo SOLO talkas maisu.

Talkas dienā pēc sakopšanas darbu veikšanas SOLO talkas maiss ar savāktajiem atkritumiem jānogādā kādā no tuvākajām oficiāli reģistrētajām talkas atkritumu savākšanas vietām (vai apvienotajām atkritumu savākšanas un labiekārtošanas talkas vietām), kuras atzīmētas Lielās Talkas kartē. Jāatceras, ka maisu savākšana netiek veikta vietās, kur pieteikta SOLO talka vai tikai labiekārtošanas talka.

Latvijas iedzīvotājiem ir arī iespēja atzīmēt īpaši piesārņotas vietas savos novados un reģionos, tādējādi norādot, kur sakopšanas darbi būtu ļoti nepieciešami. To var izdarīt Piesārņoto vietu kartē.

Viss, kas nepieciešams, lai piedalītos Lielajā Talkā, ir vēlēšanās to darīt!

Lielās Talkas organizatore Vita Jaunzeme uzsver: “Katru gadu talkas laiks pienāk ar satraukumu un gatavošanos lielajam darbam. Skatoties uz pieteiktajām talkām un zinot, ka vēl gaidāms lielākais pieteikumu pieplūdums, esmu gandarīta par to, cik čakli un mērķtiecīgi ir Latvijas iedzīvotāji. Mēs savā valstī talkojam jau 16. gadu. Tas, manuprāt, ir milzīgs sasniegums, kas norāda, ka vēlamies dzīvot sakārtotā un zaļā vidē. Īpašs prieks ir par SOLO talkotājiem, kuri iegulda ļoti lielu darbu, sakopjot tās vietas, kuras, iespējams, paslīdējušas garām vērīgajām mūsu talkotāju acīm un kur netiek organizētas publiskās talkas. Lielā Talka ir balstīta uz brīvprātīgu līdzdalību vides sakopšanā, tāpēc ceram, ka tie, kuriem sestdienai vēl nav plānu, pievienosies kādai no jau pieteiktajām talkām vai izņems maisu kādā no Rimi veikaliem un nepaliks malā.”

Savukārt Valsts prezidents Egils Levits kā Lielās Talkas patrons, Rīgas pilī tiekoties ar projekta koordinatoriem un atbalstītājiem un aicinot ikvienu piedalīties Lielajā Talkā, atgādināja: “Mēs Latvijā izvēlamies būt aktīva pasaules daļa, rīcības cilvēki, kas ir gatavi gan cīnīties ar piesārņojuma sekām, gan mainīt ieradumus, lai padarītu Latviju brīvu no sārņiem un ar veselīgu, skaistu vidi saviem iedzīvotājiem.”

Ar saviem zaļajiem darbiem iedzīvotāji aicināti dalīties sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus: #LielāTalka2023; #parzaluLatviju; #ZalaLatvijaZalaPasaule.

LV portāla infografika.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI