SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
1
1

Nostiprina starptautiskās prasības antidopinga regulējumā

Stājas spēkā 01.10.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

No 1. oktobra Latvijas normatīvajā regulējumā tiks nostiprinātas starptautiskās prasības antidopinga jomā, kas noteiktas Pasaules antidopinga kodeksā.

Šodien stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 447 “Par Pasaules antidopinga aģentūras 2015. gada Pasaules antidopinga kodeksa pārņemšanu”, kuros iekļauts arī starptautiski pieņemtā kodeksa tulkojums latviešu valodā. Noteikumi paredz, ka kodeksā paredzēto saistību izpildi koordinē Latvijas Antidopinga birojs.

Pasaules antidopinga kodeksa mērķis ir aizsargāt sportistu pamattiesības piedalīties sportā, kurā netiek lietots dopings, tādējādi veicinot sportistu veselību, godīgumu un vienlīdzību pasaulē. Lai tiktu īstenoti kodeksā iekļautie mērķi, ir noteikti vairāki starptautiskie standarti, arī aizliegto vielu saraksts, starptautiskais laboratoriju standarts, starptautiskais izmeklējumu un pārbaužu veikšanas standarts u. c.

Valstīm, kuras pievienojušās kodeksam, ir saistošas tajā noteiktās prasības. Vienlaikus kodeksa prasības attiecas arī uz antidopinga organizācijām, sportistiem un sporta darbiniekiem.

Kodekss Latvijā stāsies spēkā 1. oktobrī vienlaikus ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 448 “Nacionālie antidopinga noteikumi”, kas definē, kas ir dopings un antidopinga pārkāpumi. Noteikumi turpmāk regulēs pārkāpumu pierādīšanas kārtību, rezultātu anulēšanu un sankcijas, kā arī antidopinga jomā iesaistīto institūciju lēmumu atzīšanas un pārsūdzēšanas kārtību un termiņus. Tāpat noteikumi regulē Disciplinārās antidopinga komisijas un  Terapeitiskās lietošanas izņēmumu komisijas darbību un lēmumu pieņemšanu. 

Veselības ministrija skaidro, ka Latvijas Antidopinga birojs arī līdz šim strādāja, ievērojot Pasaules antidopinga kodeksā un citos starptautiskajos dokumentos noteiktās prasības, tāpēc to nostiprināšana nacionālajā regulējumā būtiski nemainīs līdzšinējo praksi.  

Starptautiskā regulējuma pārņemšana nacionālajos tiesību aktos ir viens no soļiem, kas sakārtos antidopinga kontroles sistēmu, kurā 2017. gadā tika konstatētas vairākas neatbilstības. Tādējādi plānots novērst risku, ka Latvijas sportistiem varētu tikt liegta iespēja pārstāvēt savu valsti starptautiska mēroga sacensībās.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI