SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. augustā, 2011
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
1
17
1
17

Uz izglītības iestādi ar bērna medicīnisko karti kabatā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Bērna medicīniskajā kartē norāda veiktās profilaktiskās vakcinācijas, izslimotās slimības, alerģiskas reakcijas izraisītājus, kārtējās medicīniskās apskates rezultātus.

FOTO: A.F.I

Bērnam, uzsākot apmeklēt kādu izglītības iestādi, kopā ar citiem dokumentiem ir nepieciešams iesniegt medicīnisko karti. Tā ir ne mazāk svarīgs dokuments par personas lietu. Izglītības iestādei jābūt informētai par bērna veselības stāvokli, lai, rodoties veselības problēmām, varētu atbilstoši rīkoties. Vecākiem, lai medicīnas karti bērnam noformētu, ir jāgriežas pie bērna ģimenes ārsta.

Bērna medicīniskā karte

Lai bērnu pieteiktu izglītības iestādē, saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr.822 "Noteikumi par obligātajām prasībām izglītojamo uzņemšanai un pārcelšanai nākamajā klasē vispārējās izglītības iestādēs (izņemot internātskolas un speciālās izglītības iestādes)" 7.2. apakšpunktu vecākiem jāiesniedz direktoram adresēts iesniegums un tam jāpievieno arī bērna medicīniskā karte (veidlapa Nr.026/u), kuru bez maksas izsniedz ģimenes ārsts. Medicīniskā karte paredzēta iesniegšanai pirmsskolas izglītības iestādēs, izglītības iestādēs, internātskolās un bērnunamos.

Ģimenes ārsts bērnu norīko uz analīzēm un noformē medicīnisko izziņu, kā arī nepieciešamības gadījumā nosūta pie speciālista. Ar ģimenes ārsta norīkojumu speciālista konsultācijas bērnam būs par brīvu.

Lai vecāki saņemtu izglītības iestādēm domāto izziņu par bērna veselības stāvokli, jābūt saņemtām visām obligātajām potēm, veiktām minimālajām analīzēm  (asins, urīna un spalīšu analīzes), kā arī noteiktai fiziskajai sagatavotībai. Tomēr šīs pārbaudes, ko pieprasa medicīniskā karte, sasaucas ar profilaktiskajām apskatēm, kuras katru gadu veic bērna apmeklētais ģimenes ārsts.

Izmeklējot bērna veselības stāvokli, ārsts medicīniskajā kartē norādīs konkrētu slēdzienu, kā arī rekomendāciju, piemēram, ja bērnam ir slikta redze, uzrakstīs, ka bērns, teiksim, nedrīkst sēdēt tālāk par noteiktu skolas solu; ja būs sūdzības par bērna stāju, norīkos veikt specifiskus vingrinājumus stājas uzlabošanai.

Uzņemšanai pirmsskolas izglītības iestādē

Kārtību, kādā bērnu piesaka pirmsskolas izglītības iestādē, nosaka pašvaldību saistošie noteikumi par bērnu uzņemšanu izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas.

"Izglītības un zinātnes ministrija ir izstrādājusi ieteikumus pašvaldību saistošo noteikumu, kas nosaka pirmsskolas vecuma bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtību pašvaldību izglītības iestādēs, izstrādei. Ieteikumos uzsvērti galvenie dokumenti, kas nepieciešami bērna uzņemšanai pirmsskolas izglītības iestādē, to vidū - bērna medicīniskā karte 026/u, izraksts no ambulatorās slimnieka medicīniskās kartes par izdarītajām profilaktiskajām vakcīnām un ģimenes ārsta izziņa par bērna veselības stāvokli," informē Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļas speciālisti.

"Ar ģimenes ārsta norīkojumu speciālista konsultācijas bērnam būs par brīvu."

Ģimenes ārste Rasa Dauškane stāsta, ka piecus un sešus gadus veciem bērniem, kuri nav apmeklējuši bērnudārzu, ir jāiziet bezmaksas sagatavošana skolai. To nodrošina tā pašvaldība, kurā atrodas bērna deklarētā dzīvesvieta. Arī šajā gadījumā vecākiem jārēķinās, ka būs nepieciešama bērna medicīniskā karte.

Vecāki bērnudārzam nepieciešamo izziņu par bērna veselības stāvokli bieži vien formē diezgan savlaicīgi. Tāpēc jāatceras: ja bērns uz bērnudārzu nesāk iet uzreiz pēc medicīniskās kartes iesniegšanas, ne vēlāk kā divas, trīs dienas pirms apmeklējumu sākšanas ir nepieciešams iesniegt arī izziņu, ka bērns ir vesels. Bērnu vēlreiz apskata ģimenes ārsts, noskaidrojot, vai viņš nav bijis kontaktā ar infekcijas slimībām.

Medicīniskā karte skolas laikā

Sākot mācības skolā, obligāta ir vizīte pie acu ārsta. Ieteicams apmeklēt arī stomatologu. Pirms skolas bērnam noteikti jāsaņem kārtējā pote pret difteriju, pret masaliņām, masalām, stingumkrampjiem un cūciņām.

"Gadījumā ja bērns maina ģimenes ārstu, pašreizējais ārsts informāciju papildinās un tā tiks pārsūtīta."

"Medicīniskā karte ceļo kopā ar bērnu. Beidzot apmeklēt bērnudārzu, medmāsa vecākiem karti izsniegs, lai viņi varētu to nogādāt skolā, kur gadu laikā bērnam paredzētas atkārtotas pārbaudes," stāsta R. Dauškane. Arī gadījumā, ja mācību iestāde tiek mainīta, jaunajā skolā tiks izmantota līdzšinējā bērna medicīniskā karte.

Laiks medicīniskās kartes noformēšanai un iesniegšanai

Ja ir veiktas visas profilaktiskās pārbaudes, analīžu minimums, ģimenes ārstam medicīniskajā kartē jāpieraksta tikai dati. Tāpēc veidlapas noformēšana aizņem vienu dienu. Ja tas nav izdarīts, lai noformētu bērna medicīnisko karti, nepieciešamas aptuveni divas, trīs dienas – laiks analīžu izdarīšanai un rezultātu saņemšanai.

R. Dauškane atklāj, ka skolas iesniegt bērna medicīnisko karti lūdz dažādos laika periodos, nav noteikts konkrēts datums. Dažas skolas vecākus iesniegt bērna medicīnisko karti ir lūgušas jau jūnijā, citas – tikai augusta sākumā.

Ja bērna ģimenes ārsts tiek mainīts

Pārreģistrējoties no viena ģimenes ārsta pie otra, nav vajadzības bērna medicīnisko karti pārrakstīt. Jālūdz, lai informāciju pārsūta. Tā tiks papildināta ar pašreizējā atbildīgā ārsta informāciju.

Derīguma termiņš nepastāv

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Egita Pole vēsta: "Derīguma termiņš 0/26u veidlapai nav noteikts, bet saskaņā ar MK noteikumu Nr. 1046 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība" 5. pielikumu ģimenes ārstam profilaktiskā apskate bērnam ir jāveic vienu reizi gadā.

"Ja vecāki medicīnas dokumentus nav iesnieguši, tas nav pamats, lai bērns mācības nevarētu uzsākt."

Savukārt MK noteikumu Nr.277 "Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo profilaktiskā veselības aprūpe un pirmās palīdzības pieejamība izglītības iestādē" 9.8. apakšpunkts noteic, ka izglītības iestādes vadītājs reizi mācību gadā organizē  auguma garuma un ķermeņa svara mērījumu veikšanu izglītojamiem, redzes un dzirdes pārbaudi, stājas traucējumu un asinsspiediena kontroli, acu zīlīšu platuma un reakcijas uz gaismu izvērtējumu, vēnu apskati, kā arī koordinācijas traucējumu pārbaudi."

Tiesības atteikt uzņemšanu nav

Bērna veselības kartei jāatrodas izglītības iestādē ar brīdi, kad bērns uzsāk mācības konkrētajā izglītības iestādē. Izglītības un zinātnes ministrijā skaidro: ja vecāki nepieciešamos medicīnas dokumentus nav iesnieguši, tas nav pamats, lai bērns neuzsāktu mācības, taču skolas vadībai šis jautājums nekavējoties jārisina, nepieciešamības gadījumā iesaistot arī pašvaldību.

Ja medicīniskā karte tiek aizpildīta, pārbaudes neveicot

Veselības ministrijas pārstāve E. Pole norāda: ja ir aizdomas, ka ārsts šīs pārbaudes veic formāli, tad vispirms vecākiem vajadzētu ar ārstu pārrunāt, kas tieši tiek vai netiek pārbaudīts un kāpēc. Jebkurā gadījumā par nekvalitatīvu aprūpi vecākiem ir tiesības iesniegt sūdzību Veselības inspekcijā Klijānu ielā 7, Rīgā.
Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI