NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
25. februārī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Tieslietas
3
3

Oficiālajai publikācijai “Latvijas Vēstnesī” – 30

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirms 30 gadiem – 1993. gada 25. februārī – iznāca pirmais laikraksta “Latvijas Vēstnesis” numurs. Savukārt šogad aprit desmitgade, kopš Latvijas Republikas oficiālais izdevums vairs neiznāk drukātā formā, bet ir ērti pieejams tikai tiešsaistē. Mūsdienās oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” uzturēto valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platformu ik mēnesi izmanto vidēji 0,4 miljoni reālo interneta lietotāju.

No avīzes līdz tiešsaistei

Kad 1993. gada 2. februārī Ministru padome pieņēma lēmumu Nr. 47 “Par valsts uzņēmuma “Latvijas Vēstnesis” nodibināšanu”, tas paredzēja, ka viens no jaunās institūcijas pamatdarbības veidiem ir Latvijas Republikas oficiālā laikraksta “Latvijas Vēstnesis” izdošana.

Ministru padome noteica, ka laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” tiks nodrošināta valsts likumu, lēmumu un citu normatīvo aktu, kā arī to skaidrojumu publicēšana.

Pirmais laikraksta “Latvijas Vēstnesis” numurs iznāca 1993. gada 25. februārī. Oskars Gerts, ko Ministru padome 1992. gada 16. decembrī iecēla par “Latvijas Vēstneša” organizētāju un galveno redaktoru, to ievadīja ar paziņojumu “Mēs nākam”:

“Mēs gribam, lai mūsu saruna ikreiz būtu racionāla, konstruktīva un cieņas pilna vienam pret otru, [..] mūsu doma būtu demokrātiska, stils – objektīvs, tonis – savaldīgs.”

Oskara Gerta vadībā tika izdoti 4806 oficiālā laikraksta numuri drukātā veidā.

1996. gada 27. septembrī ar izdevumu Nr. 162/163 “Latvijas Vēstnesis” startēja internetā un tādējādi ir viens no pirmajiem medijiem Latvijā, kas bija pieejams arī elektroniski.

Kopš 2013. gada tikai elektroniski

2012. gada 1. jūlijā stājās spēkā Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likums (OPTIL), ar ko sākās pāreja no oficiālās publikācijas papīra formas oficiālā laikrakstā uz elektronisko oficiālo publikāciju formātu.

Kopš 2013. gada 1. janvāra oficiālā informācija visiem iedzīvotājiem ir ērti pieejama tiešsaistē.

Šodien oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” nodrošina vienotu valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platformu (vestnesis.lv, likumi.lv, lvportals.lv, žurnāls "Jurista Vārds" / juristavards.lv), piedāvājot daudzveidīgu satura klāstu dažādām mērķauditorijām, lai veicinātu “privātpersonu izpratni par normatīvajos aktos noteiktajām tiesībām un pienākumiem, kā arī sabiedrības līdzdalību” (OPTIL 14. panta otrā daļa).

Vietni vestnesis.lv, kur tiek elektroniski nodrošināts oficiālais izdevums “Latvijas Vēstnesis”, vidēji mēnesī apmeklē 120 000 unikālo lietotāju (Google Analytics). Kopumā oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” platformu ik mēnesi apmeklē ap 0,4 miljoniem reālo lietotāju Latvijā, liecina starptautiskās interneta izpētes aģentūras "Gemius" dati.

Kāds oficiālais izdevējs būs pēc 30 gadiem? To mēs nezinām. “Bet tas noteikti būs, tāpat kā Latvijas Republikas Satversmes 90. pants, kas nosaka, ka ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības. Un, sekojot līdzi oficiālā izdevēja vērtībām, arī tad “Latvijas Vēstnesis” atbildīs tā laika prasībām un lietotāju vajadzībām,” uzsver Oficiālo publikāciju departamenta direktore Inese Luste.

Iespēja sekot līdzi sev aktuālajai informācijai e-pastā

No 2020. gada jūlija tiek nodrošināts pakalpojums “Seko līdzi” – oficiālo publikāciju monitorings, kas pārlūko lietotāja pasūtīto informācijas pieprasījumu (ievadītos atlases kritērijus) par Latvijas Republikas oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” (vestnesis.lv) satura jaunumiem.

Kopumā ir plašas izvēles iespējas, kā sekot līdzi oficiālajām publikācijām “Latvijas Vēstnesī”, piesakoties pat ļoti detalizētam informācijas pasūtījumam.

Atslēgvārds vai frāze, paziņojumu grupa vai konkrēts meklēšanas kritērijs tajās, tiesību akti pēc izdevēja vai veida, dažādas to kombinācijas – pakalpojums “Seko līdzi” nodrošina plašas atlases iespējas atbilstoši individuālajai vajadzībai vai iestādes, uzņēmuma informatīvajai interesei.

Piemēram, pakalpojums palīdz 24/7 režīmā sekot līdzi ikvienai publikācijai, kurā minēts, piemēram, uzņēmuma reģistrācijas numurs, kadastra numurs, iestāde, amatpersona, adrese, nosaukums vai cits atslēgvārds vai frāze.

Lai pieteiktos jaunumu saņemšanai, izmantojiet funkciju "Seko līdzi", kas pieejama vietnes meklēšanas rezultātu skatā, publikāciju sarakstos un aktīvo saišu izvēlnēs publikāciju atvērumā. Tā nodrošina paziņojumu piegādi uz norādīto e-pasta adresi, tiklīdz oficiālajā izdevumā tiek publicēta informācija, kas atbilst lietotāja izvēlētajiem informācijas atlases kritērijiem.

Avīžniecības rekords un citi fakti

  • Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā, oficiālais laikraksts “Latvijas Vēstnesis” iznāca uz 316 lappusēm A3 formātā (01.05.2004., Nr. 69), tajā ietverot 18 likumus un vairāk nekā 100 Ministru kabineta noteikumus.
  • 2009. gada 13. jūlijā iznāk “Latvijas Vēstneša” numurs, kurš sasniedz avīžniecības rekordu – laikraksts ar 640 lappusēm. Šis laikraksta numurs svēra pusotru kilogramu – 1555 g un tajā publicēts 1 dokuments – starptautiskais līgums.
  • Lai nodrošinātu steidzami publicējamas informācijas operatīvu pieejamību, iznāk oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” papildu laidieni. Līdz ar Covid-19 pandēmiju, 2020. gadā izdots 161 papildu laidiens, kas liecina, ka teju katru otro dienu iznāca vairāki “Latvijas Vēstneša” laidieni, nodrošinot operatīvu tiesību aktu pieejamību. 


Uzzini vairāk >>

 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI