E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32511
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Vai biedrība var izvēlēties mājas pārvaldnieku

J
jautā:
23. aprīlī, 2024
Brigita

Sveicināti! Daudzdzīvokļu mājā ir ievēlēta jauna biedrības valde. Valde noslēgusi apsaimniekošanas līgumu ar SIA. Vai biedrības valdei apsaimniekošanas līgums bija jāsaskaņo ar dzīvokļu īpašniekiem? 

A
atbild:
23. aprīlī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļu īpašnieku kopība, kā noteikts Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantā, ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. 

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 10. pants nosaka: “Dzīvojamās mājas īpašnieks uzdod pārvaldniekam pārvaldīšanas uzdevumu, rakstveidā noslēdzot ar viņu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu (turpmāk pārvaldīšanas līgums). Dzīvokļu īpašnieki pārvaldīšanas līgumu slēdz saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, kas pieņemts Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā. Noslēgtais pārvaldīšanas līgums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam.” 

“Dzīvokļu īpašnieki veido dzīvokļu īpašnieku kopību, kurai ir jāpiedalās mājas pārvaldīšanā. Biedrība ir jādibina tāpēc, lai labāk varētu pārvaldīt māju, lai tā būtu subjekts, kas reģistrēts Uzņēmumu reģistrā un var pārstāvēt dzīvokļu īpašnieku kopību uz pilnvarojuma pamata. Biedrībai tiek dots uzdevums, lai varētu slēgt līgumus, lai būtu ērtāka dažādu komunālo un citu darījumu izpilde,” iepriekš skaidrojis zvērināts advokāts Jānis Lapsa. 

Dzīvokļu īpašnieki var nobalsot un dot pilnvaras biedrības valdei, ka tā izvēlas un slēdz līgumu ar mājas pārvaldnieku. 

Vairāk informācijas, par ko lemj dzīvokļu īpašnieki un biedrība, pieejams LV portāla skaidrojumā “Dzīvokļu īpašnieku biedrība un dzīvokļu īpašnieku kopība – kas un par ko lemj”. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas