E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32400
Lasīšanai: 2 minūtes

Bezdarbnieka statusa periods neveido apdrošināšanas stāžu

J
jautā:
15. aprīlī, 2024
Ilona

Labdien! Vēlējos precizēt informāciju par darba stāžu. Manai mammai ir piešķirta 3. invaliditātes grupa, kā arī vienlaikus viņai ir piešķirts bezdarbnieka statuss, bet viņa nesaņem bezdarbnieka pabalstu. Darbinieks apgalvo: ja personai ir piešķirts bezdarbnieka statuss un persona atzīmējas bezdarbniekos, tad šis periods tiek ieskaitīts darba stāžā, savukārt, ja neatzīmējas, tad netiek ieskaitīts. Vai tā ir? 

A
atbild:
26. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalsta saņēmēju valsts apdrošina pensijai. Tas nozīmē, ka no pabalsta apmēra tiek aprēķinātas iemaksas un pabalsta saņemšanas periods veido stāžu pensijai. Ja pabalsts netiek saņemts, tad bezdarbnieka statusa periodu neieskaita stāžā.  

Par personu, kurai Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) ir noteikusi invaliditāti un kura nestrādā (nav reģistrēta kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais), tiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai no valsts speciālā budžeta. 

Nosakot tiesības uz vecuma pensiju, laika periods, kurā persona ar invaliditāti nestrādā, līdz vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanai tiek iekļauts personas apdrošināšanas stāžā, savukārt veiktās iemaksas – vecuma pensijas aprēķinā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas