E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32391
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
2
2

Vai bērns ar autiskā spektra traucējumiem var apmeklēt jebkuru pirmsskolas izglītības iestādi

J
jautā:
14. aprīlī, 2024
Ausma

Sveiki! Bērnam ir autisms (6A02.5), neverbāls un ar intelekta traucējumiem, vecums ir četri gadi. Vai šāds bērns var atrasties PII, kas neko nav paveikusi, lai bērnam tiktu nodrošināta intelektuāli stimulējoša vide? Paldies! 

A
atbild:
25. aprīlī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Autiskā spektra traucējumi (kods 6A02 (AST)) nav slimība, bet viens no attīstības traucējumu veidiem, kas pieder plašākai neirālās attīstības traucējumu grupai. Bērniem ar AST nav paredzēta īpaša speciālās izglītības programma. Tas nozīmē, ka šādam bērnam nav noteikti formāli ierobežojumi, kas liegtu viņam apmeklēt jebkuru pirmsskolas izglītības iestādi (PII).  

Latvijas mediķi bērnam ar jūsu minēto AST iesaka nefarmakoloģiskās intervences programmu TEACHC, kuras pamatā ir ideja, ka cilvēki ar AST vislabāk uztver vizuālus stimulus, tāpēc (bērnu, pusaudžu) skolotājiem attiecīgi jāpielāgo mācīšanas stils un iejaukšanās stratēģijas. Detalizēta informācija pieejama šeit. Tādējādi bērnam piemērotākā būtu pirmsskolas izglītības iestāde, kurā prot īstenot TEACHC programmu, vai vismaz PII, kas strādā ar MONTESORI metodiku. Tāpat apgūt pirmsskolas izglītības programmu bērnam ar AST var palīdzēt mācību asistents.  

Ja PII nav darījusi neko, lai sniegtu atbalstu bērnam ar AST un neizrāda vēlmi to darīt, vēlams apsvērt iespēju mainīt PII. Vispirms iesaku problēmu pārrunāt ar atbilstošās pašvaldības izglītības pārvaldes iestādes speciālistiem gan par iespējām piesaistīt mācību asistentu, gan atbilstošākas un dzīvesvietai tuvumā esošas PII izvēli.  

Varat konsultēties ar biedrību “Latvijas Autisma apvienība”. Papildus informējams, ka no 2024. gada janvāra Bērnu slimnīcas fonds (BSF) uzsāk īstenot Labklājības ministrijas finansēto pilotprojektu psihosociālās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanai bērniem ar AST. Pakalpojumus sniedz ne tikai Rīgā, bet arī reģionos. Vairāk informācijas pieejams šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas