E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32390
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Cik liecinieku nepieciešams laulības reģistrācijai

J
jautā:
14. aprīlī, 2024
Sabīne

Vai Latvijā ir iespējams reģistrēt laulību triju liecinieku klātbūtnē? Respektīvi, līgavaiņa pusē esot diviem lieciniekiem, bet līgavas pusē vienam? 

A
atbild:
18. aprīlī, 2024

Iesniegumā par laulības reģistrāciju ir jānorāda liecinieku personas dati no līgavas un līgavaiņa puses. Liecinieku skaits iesniegumā nav norādīts. Tomēr vairāk nekā divu liecinieku piedalīšanās laulības reģistrācijas ceremonijā dzimtsarakstu nodaļā nav paredzēta. Atbilstoši Civillikuma 56. pantā un Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 19. pantā noteiktajam “laulību reģistrē dzimtsarakstu iestādē noteiktā dienā, klātesot personām, kuras vēlas noslēgt laulību, un diviem pilngadīgiem lieciniekiem”. Divu pilngadīgo liecinieku klātbūtne šobrīd vēl ir obligāts nosacījums laulības reģistrācijai.  

Savukārt no 2024. gada 1. jūlija laulības noslēgšanai vairs nebūs nepieciešama liecinieku klātbūtne. Līdz ar to divu pilngadīgu liecinieku klātbūtne laulības reģistrēšanā likuma izpratnē būs līgavas un līgavaiņa tiesības, nevis pienākums. Viņi var pieaicināt vienu vai divus pilngadīgus lieciniekus. Liecinieku neierašanās nav šķērslis laulības noslēgšanai. Jaunā norma attiecas uz laulībām, par kurām dokumenti būs iesniegti 2024. gada 1. jūlijā un pēc minētā datuma. Plašāk par Civillikuma grozījumiem lasiet LV portāla sagatavotajā rakstā šeit. 

Bez oficiālās ceremonijas laulātie var noslēgt arī citas savstarpējās vienošanās ar neierobežotu liecinieku skaitu, atbilstoši savām vēlmēm un tradīcijām. Likumā ir nostiprinātas minimālās obligātās prasības laulības reģistrēšanai Latvijas Republikā, proti, laulības noslēgšanas formālā puse. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas