E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32220
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola
1
1

Darba devēja – skolas – likvidācija

J
jautā:
01. aprīlī, 2024
Ilze

Labdien! Ar 31.08.2024. tiek likvidēta pašvaldības dibinātā skola, kurā skolotāja amatā esmu nostrādājusi vairāk nekā 20 gadus. Vēlos saprast, vai man pienākas reāls 8 nedēļu atvaļinājums par nostrādāto darba periodu, kas tiks ieskaitīts darba stāžā, vai kompensācija par atvaļinājumu bez papildinājuma darba stāžā. Negribu zaudēt darba stāžu. Kā rīkoties?

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lēmumu par izglītības iestādes likvidāciju pieņem attiecīgā pašvaldība. Atbilstoši Izglītības likuma 23. panta piektajai daļai pašvaldībai ir pienākumu par skolas slēgšanu vai reorganizāciju visas iesaistītās puses brīdināt ne vēlāk kā sešus mēnešus iepriekš, bet, ja tas objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams, tad attiecīgās institūcijas un personas informējamas ne vēlāk kā trīs mēnešus iepriekš.

Ja darba attiecību izbeigšanas pamats atbilstoši Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktam ir darba devēja likvidācija, tad darba devējam, izsniedzot darba līguma uzteikumu, ir pienākums rakstveidā paziņot darbiniekam par tiem apstākļiem, kas ir darba līguma uzteikuma pamatā.  

Tāpat darba devēja kompetencē ir laikus pieņemt lēmumu, cik un kuri darbinieki tam būs nepieciešami likvidācijas procesā, jo Darba likums nosaka konkrētu laiku, kad darbiniekam sakarā ar darba devēja likvidāciju ir izsniedzams uzteikums.

Saskaņā ar Darba likuma 103. panta pirmās daļas 3. punktu darba devējam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš izsniegt darbiniekam uzteikumu, kurā ir norādīts uzteikuma pamats un precīzs darba attiecību izbeigšanas datums.

Jums ir tiesības vērsties pie darba devēja ar saviem jautājumiem, lūgumiem, jo tiesību akti neregulē jautājumu, vai darba attiecības darba devēja likvidācijas gadījumā ir izbeidzamas pirms vai pēc ikgadējā atvaļinājuma izmantošanas. Tas nozīmē, ka darba devējam ir tiesības gan ļaut darbiniekam izmantot atvaļinājumu un strādāt līdz skolas likvidācijas dienai, gan arī izbeigt darba attiecības ātrāk un attiecīgi izmaksāt kompensāciju, ievērojot Darba likumā noteiktos uzteikuma termiņus. Viss atkarīgs no tā, cik darbinieks un darba devējs gatavi viens otram nākt pretī un vienoties par risinājumiem.

Atbilstoši Darba likuma 112. pantam jums pienākas arī atlaišanas pabalsts: ja pie attiecīgā darba devēja ir nostrādāti vairāk nekā 20 gadi, tad tas ir četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas