E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32206
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai administratīvā soda izpilde ir atkarīga no pārkāpumu uzskaites punktu dzēšanas

J
jautā:
23. martā, 2024
Tomass

Labdien! Ieroču aprites likuma 23. panta Ieroča atļaujas izsniegšanas aizliegumiem 7. punktā ir noteikts: 7) kura administratīvi sodīta par alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē izdarītiem pārkāpumiem, par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, no narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes, par sīko huligānismu, par maznozīmīga miesas bojājuma nodarīšanu vai par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka, robežsarga, zemessarga vai karavīra likumīgajam rīkojumam vai prasībai,  kamēr nav pagājis gads pēc administratīvā soda izpildes. 2020. gadā tika uzlikts administratīvais sods par auto vadīšanu alkohola ietekmē, kas sevī ietvēra naudas sodu, vadītāja tiesību atņemšanu un 10 soda punktus, kuri tiek dzēsti pēc pieciem gadiem. Vai, lūdzu, varētu izskaidrot, ko tieši nozīmē teikums: kamēr nav pagājis gads pēc administratīvā soda izpildes? Vai tas skaitās gads pēc naudas soda samaksas? Vai varbūt gads pēc 10 soda punktu dzēšanas no CSDD? 
Paldies. 

A
atbild:
08. aprīlī, 2024
Sandis Zellis
jurists

No Administratīvās atbildības likuma izriet, ka administratīvais sods ietver gan pamatsodu (naudas sodu), gan papildsodu (tiesību atņemšanu). Līdz ar to konkrētajā gadījumā administratīvais sods uzskatāms par izpildītu pēc vadītāja tiesību atņemšanas termiņa beigām. 

No Ceļu satiksmes likuma izriet, ka pārkāpumu uzskaites punkti ir cieši saistīti ar administratīvajiem sodiem, jo tie tiek piemēroti par administratīvo pārkāpumu ceļu satiksmē, tomēr tie nav uzskatāmi par administratīvo sodu kā tādu. Tie ir transportlīdzekļu vadītāju uzvedības ietekmēšanas līdzekļi. Vienlaikus atbilstoši pārkāpumu uzskaites punktu sistēmai transportlīdzekļu vadītājiem par maksimālā uzskaites punktu skaita sasniegšanu piemēro administratīvo sodu – tiesību aizliegumu. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas