E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32195
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nosacījumiem licences saņemšanai darbībām ar alkoholiskajiem dzērieniem jāuzzina VID

J
jautā:
22. martā, 2024
Dana

Jautājums par licenci akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai mazajai alkoholisko dzērienu darītavai, kas dod tiesības ražot, pārstrādāt, uzglabāt, ievest, saņemt, nosūtīt un veikt citas darbības ar akcīzes precēm, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu. Vai vienā ražotnē/noliktavā var tikt izsniegtas vairākas licences diviem dažādiem komersantiem pie nosacījumiem, ka kombinētais ražošanas apjoms nepārsniedz sīkražotāja apjomus; akcizētajā noliktavā telpa ir sadalīta divās daļās (katram licences īpašniekam sava); ražošanas procesam tiek izmantotas vienas iekārtas? Piebildīšu, ka vienam komersantam jau ir minētā licence. Vai otrs komersants var iesniegt pieteikumu licences saņemšanai konkrētajā adresē? Skatoties Ministru kabineta noteikumus Nr. 662, neatradu norādes, ka iepriekš minētais iemesls būtu pamats noraidīt licences pieteikumu. Jau iepriekš pateicos par atbildi! 

A
atbild:
27. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Alkoholisko dzērienu aprites likuma 3. pantā (“Speciālu atļauju (licenču) veidi un to izsniegšanas pamatnoteikumi”) noteikts: alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecības licences, alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības licences un alus mazumtirdzniecības licences izsniegšanas, pārreģistrēšanas, anulēšanas un izmantošanas kārtību, atvieglotus nosacījumus licences apstiprināta noliktavas turētāja darbības saņemšanai, atvieglojumus akcīzes nodokļa nodrošinājuma reģistrēšanai, kā arī kārtību, kādā atbrīvo no akcīzes nodokļa nodrošinājuma iesniegšanas, nosaka Ministru kabinets. 

Licences apstiprināta noliktavas turētāja darbībai, reģistrēta nosūtītāja darbībai, kā arī reģistrēta saņēmēja darbībai izsniegšanas, pārreģistrēšanas, anulēšanas un izmantošanas kārtību nosaka likums “Par akcīzes nodokli” un citi uz tā pamata izdotie normatīvie akti. 

Jūsu minētajos Ministru kabineta noteikumos Nr. 662 “Akcīzes preču aprites kārtība” speciālas licences saņemšanai norādāmā informācija ir attiecīgajā pielikumā – iesnieguma veidlapā. 

Konkrētas licences saņemšanai jāiesniedz iesniegums Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Tiesību aktos ir nosacījumu kopums darbībām ar akcīzes precēm. 

VID licences atteikuma gadījumā lēmumā būs norādīts pamatojums. Valsts ieņēmumu dienestā var noskaidrot papildu informāciju par licences saņemšanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas