E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32189
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai pašvaldības dzīvokļa īrniekam ir spēkā līgums, ja viņš vairs nedzīvo Latvijā

J
jautā:
22. martā, 2024
Valentīna

Labdien! Kopā ar meitu dzīvoju dzīvoklī. Dzīvoklis pieder pašvaldībai (es un meita esam ģimenes locekļi un ierakstīti īres līgumā). Dzīvokļa īrnieks ir bijušais vīrs, kurš 2015. gadā aizbrauca uz Baltkrieviju un ar iesniegumu par to informēja PMLP. Ar viņu nekādu saistību mums vairs nav, viņš ir mans bijušais vīrs. Uzzināju, ka Iedzīvotāju reģistrā kopš 2021. gada viņa statuss ir pasīvs”. Vai var uzskatīt, ka ar viņu tika izbeigts īres līgums no dienas, kad statuss kļuva pasīvs”? Vai man jāvēršas tiesā? 

A
atbild:
28. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Īres līgums ar pašvaldību automātiski nemainās, un īrnieka ģimenes locekļi nekļūst par īrniekiem. 

Dzīvojamo telpu īres likuma 32. pantā (“Pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas izīrēšana”) noteikts: pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas īrnieka nāves gadījumā vai dzīvesvietas maiņas gadījumā pilngadīga persona, kura kopā ar īrnieku saņēmusi palīdzību atbilstoši normatīvajam aktam par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, ir tiesīga prasīt, lai ar to tiek noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums iepriekšējā īrnieka vietā, ievērojot pašvaldības saistošos noteikumus. 

Vai jums ir iespēja noslēgt īres līgumu savā vārdā, – jāuzzina pašvaldībā. Svarīgi ir arī spēkā esošā īres līguma nosacījumi. 

Ja laulība ir izšķirta, bijušais vīrs ilgstoši nedzīvo Latvijā un ja tam apliecinājums ir Fizisko personu reģistrā viņam piešķirtais statuss “pasīvs” (personai Latvijā zudis tiesiskais statuss un jauns statuss nav noteikts), pašvaldībai nebūtu pamata ar viņu saglabāt līgumattiecības. Tas nav viņa privātīpašums. 

Jāpiebilst, ka 2021. gada 1. maijā stājās spēkā jaunais Dzīvojamo telpu īres likums, kurā ir atšķirīgi noteikumi no iepriekšējā – likuma “Par dzīvojamo telpu īri”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas