E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31867
Lasīšanai: 2 minūtes

Kad darba devējs drīkst uzteikt darbu

J
jautā:
18. februārī, 2024
jana

Vai var atbrīvot no darba darbinieku, kurš studē nepilna laika studijās?

A
atbild:
20. februārī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba attiecību izbeigšana pēc darba devēja iniciatīvas ir iespējama tikai un vienīgi Darba likuma 101. panta pirmajā daļā noteiktajos gadījumos. Vairāk par to var izlasīt skaidrojumā Darba devēja uzteikums.

Darba devēja uzteikuma aizliegumi un ierobežojumi ir noteikti Darba likuma 109. pantā:

  1. Darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam, izņemot gadījumus, kas noteikti šā likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10. punktā.
  2. Darba devējam nav tiesību uzteikt darba līgumu darbinieka pārejošas darbnespējas laikā, izņemot šā likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā noteikto gadījumu, kā arī laikā, kad darbinieks ir atvaļinājumā vai neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ. Minētie ierobežojumi neattiecas uz šā likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktā noteikto gadījumu.
  3. Darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar darbinieku šā likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā noteiktajā gadījumā līdz darbspēju atgūšanai vai invaliditātes noteikšanai, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība.

Apstāklis, ka darbinieks ir nepilna laika students, neierobežo darba devēju likumā noteiktu pamatotu iemeslu dēļ uzteikt tam darba līgumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas