E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31643
Lasīšanai: 2 minūtes

Par minimālo uzturlīdzekļu pieprasīšanu, ja bērns studē

J
jautā:
02. februārī, 2024
Ilze

Labdien! Dēlam ir 19 gadu, viņš šobrīd studē ārpus Latvijas, nestrādā. Viņa tēvs maksā uzturlīdzekļus pēc saviem ieskatiem, vienu mēnesi 170 eiro, otru – 150 eiro, rakstiska vienošanās nav noslēgta. Es (māte) apmaksāju studiju maksu pilnā apmērā, kā arī pārējos izdevumus. Līdz dēla pilngadībai bija spēkā tiesas lēmums par noteiktu uzturlīdzekļu summu. Vai pastāv likumiska iespēja no tēva pieprasīt vismaz valstī noteikto minimumu 210 eiro apmērā? Paldies!

A
atbild:
29. februārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gundars Lācis, zvērināts advokāts
Santa Galiņa
LV portāls

Jā, šāda iespēja pastāv. Civillikuma 179. panta pirmā daļa noteic, ka vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

“Augstākā tiesa ir norādījusi –, ja bērns, sasniedzot pilngadību, turpina mācīties augstākajā vai profesionālajā mācību iestādē, bet studijas šādā režīmā nav savienojamas ar darbu un pilnvērtīgu izglītības ieguvi, vecāku pienākums ir nodrošināt bērnu ar uzturlīdzekļiem līdz brīdim, kamēr bērns pats sevi var apgādāt. Uztura došanas pienākums ietver ne vien bērna nodrošināšanu ar ēdienu, apģērbu, mājokli un veselības aprūpi, bet arī vecāku pienākumu izglītot un audzināt bērnu,” skaidro zvērināts advokāts Gundars Lācis.

G. Lācis arī akcentē, ka jūsu gadījumā uzturlīdzekļu prasītājs ir pilngadīgais bērns, kurš no vecākiem tiesā prasa uzturlīdzekļus, lai varētu studēt un iegūt izglītību. Tiesa maksāšanas pienākumu noteiks līdz bērna 24 gadu vecumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas