E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31348
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Transportlīdzekļu tehniskā kontrole uz ceļa arī ārvalstīs reģistrētiem transportlīdzekļiem

J
jautā:
02. janvārī, 2024
Aina

Labdien! Zināms, ka CSDD kopā ar Valsts policiju veic akcijas, kas saistītas ar automašīnu tehniskā stāvokļa pārbaudi uz ceļiem. Vai šādas pārbaudes tiek veiktas arī attiecībā uz ārzemēs reģistrētiem transportlīdzekļiem? Šādi transportlīdzekļi ievērojamā skaitā pārvietojas pa Latvijas autoceļiem, un nereti ir novērots, ka pat ar nepiemērotām (vasaras) riepām. Šeit, LV portālā, esmu lasījusi, ka sods par braukšanu bez valsts tehniskās apskates tiek piemērots arī ārzemēs reģistrētiem transportlīdzekļiem, tāpēc būtu loģiski, ka CSDD un Valsts policija veiktu arī ārzemēs reģistrētu automašīnu tehniskā stāvokļa pārbaudi uz ceļiem.

A
atbild:
05. janvārī, 2024
Sandis Zellis
jurists

Ceļu satiksmes likuma 9. panta pirmās daļas 1. punkts paredz, ka Latvijas teritorijā ceļu satiksmē atļauts izmantot reģistrētus transportlīdzekļus, kuru konstrukcija un tehniskais stāvoklis atbilst Latvijā obligāti piemērojamo standartu un normatīvu prasībām, attiecībā uz kuriem ir veikta sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana un kuriem ir dota atļauja piedalīties ceļu satiksmē.

Attiecīgi arī Ministru kabineta 2017. gada 30. maija noteikumu Nr. 295 “Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa” 41. punkts noteic, ka transportlīdzekļu tehnisko kontroli uz ceļa veic gan Latvijā, gan ārvalstīs reģistrētiem transportlīdzekļiem, atturoties no jebkādas diskriminācijas, kas attiecas uz vadītāja valstspiederību vai transportlīdzekļa reģistrācijas vai ekspluatācijas uzsākšanas valsti. Turklāt atbilstoši minēto noteikumu 56. punktam, ja transportlīdzeklim piešķir 3. vērtējumu, tā turpmāka piedalīšanās ceļu satiksmē ir aizliegta. Šādā gadījumā ārvalstīs reģistrētam transportlīdzeklim aiztur (noņem) transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīmes un par to izdara attiecīgu ierakstu tehniskās kontroles uz ceļa protokolā.

Lai saņemtu aizturētās transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīmes, transportlīdzeklim novērš konstatētos trūkumus vai bojājumus un uzrāda to norādītajā tehniskās apskates stacijā (minēto noteikumu 60. punkts).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 209 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas