E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30359
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Parāda par elektroenerģiju piedziņas pamatotību ir tiesīga izvērtēt tikai tiesa

J
jautā:
04. septembrī, 2023
Viesturs

Vai “Latvenergo” rīcība, caur tiesu izpildītāju no manis piedzenot 1700 eiro par to, ka nebiju lauzis līgumu ar viņiem, ir likumīga? Patērētās kilovatstundas ir 0. “Latvenergo” produktu (elektrību) nebiju lietojis, jo nedzīvoju privatizētajā dzīvoklī. Nebiju arī izīrējis dzīvokli. Manuprāt, tā ir “Latvenergo” kā monopolista patvaļa, proti, ko gribam, to darām, uzrakstām paši savus noteikumus, uz kuru pamata no cilvēka var izkrāpt lielas naudas summas ar tiesu izpildītāja starpniecību.

A
atbild:
07. septembrī, 2023
Pauls Vasks
jurists

Kas attiecas uz elektroenerģijas tirdzniecību un piegādi mājsaimniecībām, tad 2014. gada 21. janvāra Ministru kabineta noteikumu Nr. 50 (Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumu) 30. punkts paredz, ka elektroenerģijas piegāde mājsaimniecības lietotājam notiek saskaņā ar elektroenerģijas tirdzniecības līgumu. Noteikumi ietver detalizētu informāciju, kas iekļaujama  elektroenerģijas tirdzniecības līgumā, tostarp tirgotāja un lietotāja identitāti un adresi, līguma darbības termiņu, elektroenerģijas tirdzniecības periodu, līguma pirmstermiņa izbeigšanas kārtību, elektroenerģijas cenu vai tās noteikšanas formulu, elektroenerģijas piegādes grafiku saskaņošanas kārtību, norēķinu kārtību un veidu, pretenziju un jautājumu iesniegšanas un izskatīšanas kārtību, kontaktinformāciju (22. punkts), kā arī daudzus citus nosacījumus. Noteikumu 34. punkts paredz mājsaimniecības lietotāja pienākumu elektroenerģijas tirdzniecības līgumā vai universālo pakalpojumu sniedzošā tirgotāja norādītajā termiņā un veidā veikt maksājumus par tirgotāja piegādāto elektroenerģiju, sistēmas operatora sniegtajiem sistēmas pakalpojumiem, citiem pakalpojumiem un obligātā iepirkuma komponentēm.

No jautājuma noprotams, ka AS “Latvenergo” kā kreditors ir uzsākusi parāda piedziņu no parādnieka, ko veic tiesu izpildītājs. Būtiski ir uzsvērt, un uz to norāda arī tiesu izpildītāja institūta nosaukums – tiesu izpildītājs izpilda tiesas un citus Civilprocesa likuma 539. pantā norādītos nolēmumus (skat. Civilprocesa likuma 548. panta pirmo daļu). Tādējādi AS “Latvenergo” šajā gadījumā, uzskatot, ka jautājuma uzdevējs kā elektroenerģijas pircējs nav izpildījis kādas no elektroenerģijas tirdzniecības līguma izrietošās saistības, ir vērsusies pret šo personu tiesā ar prasību par parāda piedziņu, savukārt tiesa šo prasījumu ir atzinusi par pamatotu. Latvijas Republikas Satversmes 82. pants noteic, ka tiesu Latvijā spriež rajona (pilsētas) tiesas, apgabaltiesas un Augstākā tiesa. Tātad tikai tiesa ir tiesīga izvērtēt konkrētā prasījuma pamatotību un taisīt attiecīgu nolēmumu, apmierinot vai noraidot prasību. Turpretī jautājuma uzdevējam Latvijas Republikas Satversme, Civilprocesa likums un citi normatīvie tiesību akti dod tiesības neatzīt pret viņu tiesā celtās prasības un, izmantojot visus likumā paredzētos instrumentus, pārliecināt tiesu, ka viņa iebildumi pret prasību (parādu) ir pamatoti.

Jānorāda, ka jūsu viedoklis, apgalvojot, ka AS “Latvenergo” ir elektroenerģijas tirdzniecības monopolists, neatbilst patiesībai. Latvijā ilgstoši un pakāpeniski ir notikusi elektroenerģijas tirgus atvēršana. Saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas mājaslapā norādītajiem datiem 2007. gadā Latvijā elektroenerģijas tirgus tika atvērts komersantiem ar lielu elektroenerģijas patēriņa apjomu, sākot ar 2012. gada 1. aprīli tirgū iesaistīja elektroenerģijas lietotājus, kuru elektroenerģijas patēriņš ir vidēji liels, un no 2012. gada 1. novembra elektroenerģiju brīvajā tirgū varēja iegādāties arī pārējie komersanti. Savukārt no 2015. gada 1. janvāra elektroenerģijas tirgus tika atvērts arī mājsaimniecībām. Atbilstoši AS “Sadales tīkls” interneta vietnē pieejamajai informācijai Latvijā elektroenerģiju mājsaimniecībām šobrīd bez AS “Latvenergo” piedāvā vēl septiņi citi elektroenerģijas tirgotāji. Ikviena mājsaimniecība Latvijā, pērkot elektroenerģiju, ir tiesīga izvēlēties jebkuru no minētajiem elektroenerģijas tirgotājiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 228 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas