E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29957
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
12
12

Viendzimuma pāra pieteikums par ģimenes attiecību atzīšanu Satversmes 110. panta izpratnē

J
jautā:
20. jūlijā, 2023
Artūrs

Labdien! Kas man jādara, lai varētu iesniegt pieteikumu tiesā par savu “netradicionālo” seksuālo attiecību atzīšanu? Kā notiek šī procedūra? Kurā tiesā ir jāvēršas? Vai ir standarta pieteikuma veidlapa? Vai būtu jāatsaucas uz normatīvajiem aktiem? Cik ilgs laiks nepieciešams pieteikuma izskatīšanai? Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
24. jūlijā, 2023

Satversmes tiesas 2020. gada 12. novembra spriedumā lietā Nr. 2019-33-01 ir norādīts, ka Satversmes 110. panta pirmais teikums prasa, lai likumdevējs nodrošina ikvienas ģimenes, tai skaitā viendzimuma partneru ģimenes, juridisko aizsardzību, sociālās un ekonomiskās aizsardzības un atbalsta pasākumus.

Augstākās tiesas 2021. gada spriedumā Nr. SKA-[B1]/2021 atzīts, ka valstij ir pienākums juridiski atzīt viendzimuma pāru veidotās ģimenes un tiesisko attiecību starp ģimenes locekļiem pastāvēšanu. Šajā nolēmumā ir norādīts: “[..] situācijā, kad nav izveidots speciāls mehānisms šādu ģimenes attiecību publiski tiesiskai atzīšanai un nostiprināšanai, ir iespējams pēc analoģijas piemērot Administratīvā procesa likuma 184. panta pirmās daļas 3. punktu un 256. pantu un uzskatīt, ka ir iesniegts konstatēšanas pieteikumus. Tiesai, izskatot šādu pieteikumu, būtu jākonstatē, vai personu attiecības ir atzīstamas par ģimenes attiecībām Satversmes 110. panta izpratnē. Izskatot šādu pieteikumu, izšķirošs ir tas, ka divas pilngadīgas personas brīvi ir paudušas gribu uzturēt ģimenes attiecības.”

Tātad viendzimuma pārim ir jāvēršas Administratīvajā rajona tiesā ar pieteikumu, lūdzot konstatēt publiski tiesisko attiecību pastāvēšanu, – atzīt, ka starp līdzpieteicējiem pastāv ģimenes attiecības Latvijas Republikas Satversmes 110. panta izpratnē.

 Pieteikums noformējams saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 186. panta otrās daļas prasībām.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 227 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas