E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25400
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Nevakcinētai grūtniecei piešķirams atvaļinājums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2022
Sintija

Labdien! Esmu BKA ar pirmo bērniņu, atvaļinājums beidzas 09.02. ,bet maija sākumā jāsākas otrajam dekrētam. Turklāt neesmu vakcinēta. Informējot darba devēju par šo situāciju, saņēmu atbildi, ka jāraksta brīvprātīga atbrīvošana vai abpusēja vienošanās par darba attiecību pārtraukšanu! Vai tiešām šajā situācijā nav citu variantu un darba attiecības jāpārtrauc? Lūdzu bezalgas atvaļinājumu līdz maija sākumam, kad būtu jādodas pirmsdzemdību atvaļinājumā. Ko šādā situācijā darīt, lai nezaudētu maternitātes un vecāku pabalstus?

A
atbild:
04. februārī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Covid-19 infekcijas pārvaldības likuma 7.3. septītā daļa nosaka darba devējam aizliegumu izbeigt darba tiesiskās attiecības ar grūtnieci, kā arī nav paredzēts grūtnieci atstādināt no darba vai noteikt dīkstāvi, kas radusies darbinieka vainas dēļ.

Tāpat darba devējs nav tiesīgs prasīt darbiniecei grūtniecei uzteikuma iesniegšanu, pamatojoties uz Darba likuma 100. pantu, vai piedāvāt darba attiecību izbeigšanu uz vienošanās pamata atbilstoši Darba likuma 114. pantam.

Ja darba devējam ir iespēja grūtnieci, kurai nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, nodarbināt attālināti, tad ir nosakāms attālinātā darba režīms vai arī ir izvērtējama iespēja nodarbināšanai citā darbā. Ja attālinātais darbs vai nodarbināšana citā darbā nav iespējama vai nav pieļaujama, Darba likuma 99. pants nosaka pienākumu uz laiku piešķirt šādai darbiniecei (amatpersonai) atvaļinājumu. Šādi piešķirta atvaļinājuma laikā darbiniecei (amatpersonai) tiek saglabāta iepriekšējā vidējā izpeļņa.

Savu tiesību aizsardzībai jūs varat vērsties Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 204 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas