E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25266
Lasīšanai: 2 minūtes

Iekšlietu ministrijas darbinieka atvaļināšanas kārtība, sasniedzot izdienas pensijas vecumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2022
Aleksandrs

Labdien! Man ir tāds jautājums: esmu Iekšlietu ministrijas darbinieks. Līdz 09.01.2022. es biju bērna kopšanas atvaļinājumā. 10.01.2022. man ka bija rakstīts pavēlē: pēdējā dienesta diena sakarā ar to, ka mans vecums sasniedza 50 gadus. Bet vai mani varēja atvaļināt, kamēr es skaitos bērna kopšanas atvaļinājumā? Pavēles datums: 06.01.2022. Vēl no 10.01.2022. ārsts man izsniedza darbnespējas lapu: to darbā arī uzskata par nederīgu.

A
atbild:
21. martā, 2022

Jums izsniegtā pavēle stājas spēkā 10.01.2022., tātad no pirmās paredzētās darba dienas pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. Tā kā pavēle tika parakstīta 06.01.2022., tad vēl nebija informācijas par jūsu darba nespēju. Datumā, kurā jums bija jāierodas darbā (10.01.2022.), jūs jau skaitījāties izdienas pensijā, līdz ar to neveidojās darba stāža pārtraukums.

Likums ļauj atvaļināt amatpersonu, kas ir sasniegusi izdienas pensijas vecumu. Likumā ir noteikts arī tas, ka nav atļauts atvaļināt no dienesta amatpersonu tās pārejošas darbnespējas laikā (atbilstoši “Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma” 46. pantā pirmajā punktā un 47. pantā piektajā punktā un likumā “Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm” 2. pantā noteiktajam).

Jums ir tiesības pārsūdzēt amatpersonas izsniegto pavēli, vēršoties pie amatpersonas, kura to ir izdevusi, vai pie augstākas amatpersonas ar lūgumu pamatot izsniegto pavēli, ņemot vērā jūsu darba nespējas laiku. Darba nespējas laiks ir jāpierāda ar ārsta izsniegtu darba nespējas lapu. 

Tāpat izdoto pavēli jums ir tiesības pārsūdzēt tiesā. To, kā sagatavot prasības pieteikumu tiesai, lasiet šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas