E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21752
Lasīšanai: 3 minūtes

Vecākam ir tiesības izvēlēties izglītības iestādi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2020
Sintija

Labdien! Manam bērnam ir piešķirts speciālais izglītības kods (01015611), kas noteic, ka viņam ir ieteicams apmeklēt bērnudārzu, kurā tiek veikta speciālā pirmsskolas izglītības programma izglītojamiem ar jauktiem attīstības traucējumiem. Mainot dzīvesvietu, tuvumā netika atrasts neviens bērnudārzs, kurš veiktu šo funkciju. Tādēļ bērns tika pieteikts “parastajā” pašvaldības bērnudārzā, kur viņš tika pieņemts. Tomēr pēc mēneša bērnudārza vadītāja paziņoja, ka bērns slikti uzvedas un viņi vēlas, lai tiek atrasts cits bērnudārzs. Bērnam netiek ļauts apmeklēt bērnudārzu ilgāk par 3 h dienā, kas iekļauj brokastis un mācību stundas. Bērns ir obligāti jāizņem pirms pusdienām. Atsaucoties uz piešķirto lēmumu, vai vecākiem ir tiesības izlemt par to, kādu bērnudārzu vai kādu bērnudārza grupu apmeklē bērns? Vai man ir tiesības strīdēties ar bērnudārza vadību par to, lai ļauj manam bērnam apmeklēt pilnvērtīgi bērnudārzu?

A
atbild:
24. novembrī, 2020
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Izglītības likuma 57. pantā noteiktajam vecākam ir tiesības izvēlēties izglītības iestādi, kurā bērns iegūst izglītību, vienlaikus nodrošinot bērna izglītošanai, veselībai, attīstībai nepieciešamos apstākļus, kā to nosaka likuma 58. pants.

Ņemot vērā iepriekšminēto, ja pirmsskolas izglītības iestāde, tostarp pašvaldības bērnudārzs, ir saņēmusi attiecīgo licenci speciālās izglītības programmas īstenošanai, piemēram, ar izglītības programmas kodu 01015611, bērnudārzam šī programma ir sekmīgi jāīsteno. Tas nozīmē, ka vecākam ir tiesības un bērnudārzam ir pienākums uzņemt bērnu konkrētajā izglītības iestādē (vecāka izraudzītajā grupiņā). Bērnam ir tiesības apmeklēt bērnudārzu pilnvērtīgi, tas ir, visa darba laika garumā. Bērnudārzam, īstenojot attiecīgo izglītības programmu, pēc nepieciešamības ir jānodrošina atbalsta personāls – atbilstoši 2019. gada 19. novembra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 556 “Prasības vispārējās izglītības iestādēm, lai to īstenotajās izglītības programmās uzņemtu izglītojamos ar speciālām vajadzībām”. Par bērna izglītošanu, veselībai un attīstībai nepieciešamajiem apstākļiem, kas nodrošina bērnam pilnvērtīgu attīstību, kā to nosaka iepriekšminētie normatīvie akti, jums ir jārunā ar bērnudārza vadību. Ja sarunas ir nesekmīgas, jums ir tiesības vērsties ar iesniegumu attiecīgajā pašvaldības izglītības pārvaldē, lai risinātu šo jautājumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 196 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas