E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14093
Lasīšanai: 3 minūtes

Jebkuram ir tiesības celt prasību, bet tiesa vērtēs tās pamatotību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2018
Santa

Jautājums saistībā ar 1. tramvaja maršruta izmaiņām. Vai cilvēks ar kustību traucējumiem var sūdzēt tiesā Rīgas domi un “Rīgas satiksmi” par izveidojušos situāciju ar 1. tramvaju, jo cilvēkiem ar kustību traucējumiem vairs nav iespējams tikt uz Vecrīgu? Problēmas: 1) Grēcinieku ielas tunelī, pie Akmens tilta, it kā ir uzstādīti ratiņu pacēlāji, bet tie nestrādā 8 no 10 reizēm; 2) Prāgas ielas pieturā, lai tiktu uz Vecrīgu, jāiet cauri “Zelta zivtiņas” tunelim, tur vispār nav nekādu pacēlāju, tikai sliedes, kas pēc likuma neatbilst vajadzīgajam slīpumam un var draudēt ar nelaimes gadījumu, ja kāds tomēr ratiņkrēslā grib izmantot šīs sliedes; 3) trešā – pēdējā – iespēja ir pagaidu pietura Aspazijas bulvārī, bet tur vispār nav iekārtota pietura, tur ir auto stāvvieta un nav lēzenas nobrauktuves no gājēju ceļa, turklāt jāiet/jābrauc pāri zaļajai zonai, lai tiktu uz ielas. Vai šādi aspekti ir pietiekami, lai cilvēks ar kustību traucējumiem varētu vērsties tiesā pret Rīgas domi un “Rīgas satiksmi”?

A
atbild:
21. martā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Latvijas Republikas Satversmes 92. panta pirmais teikums nosaka, ka ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā.

Civilprocesa likuma 1. panta 1. daļa paredz, ka katrai fiziskajai un juridiskajai personai (turpmāk – persona) ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā.

Jebkurai prasībai atbilstoši Civilprocesa likuma 1. panta noteikumiem jābūt vērstai uz konkrēta tiesību vai interešu aizskāruma vai apstrīdējuma novēršanu.

Tas nozīmē, ka saskaņā ar Civilprocesa likuma 127. panta pirmo daļu jebkura pilngadīga un rīcībspējīga fiziskā vai juridiskā persona var celt tiesā prasību, lai aizstāvētu savas aizskartās vai apstrīdētās civilās tiesības.

Prasības celšana ir personas subjektīvā tiesība, taču to, vai šī subjektīvā tiesība ir pamatota vai nav pamatota ar pienācīgiem juridiskiem faktiem, t.i., pierādīta, izšķir tiesa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas