E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14092
Lasīšanai: 3 minūtes

Laulība ir izirusi, ja šķirti dzīvoti vismaz trīs gadi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2018
Agnese

Labdien! Man ir Spānijā, Tenerifē, noslēgta laulība ar Moldovas pilsoni, arī portālā “Latvija.lv” uzrādās, ka laulība ir reģistrēta, lai arī vienīgā vieta, kur esam iesnieguši tulkotu laulības apliecību, ir Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, kur vīrs saņēma uzturēšanās atļauju. Jau vairāk nekā pusgadu viņš ir atgriezies Moldovā un neplāno atgriezties Latvijā, tādēļ vēlos šķirt laulību. Viņš šķiršanai nepiekrīt, tādēļ esmu nolēmusi vērsties tiesā un šķirt laulību. Sakiet, lūdzu, kas man nepieciešams, lai šo procesu varētu uzsākt? Paldies!

A
atbild:
22. martā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar Līguma starp Moldovas Republiku un Latvijas Republiku par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes un krimināllietās 27. panta pirmo un otro daļu “laulības šķiršanas lietās kompetentas ir tās Līgumslēdzējas Puses valsts iestādes, kuras pilsoņi laulātie bija pieteikuma iesniegšanas brīdī [..]. Ja laulības šķiršanas pieteikuma iesniegšanas brīdī viens no laulātajiem ir vienas Līgumslēdzējas Puses pilsonis, bet otrs – otras Līgumslēdzējas Puses pilsonis un viens no viņiem dzīvo vienā, bet otrs – otrā Līgumslēdzējā Pusē, tad ir kompetentas abu Līgumslēdzēju Pušu iestādes, pie tam tās piemēro savas valsts likumdošanu”.

Tas nozīmē, ka konkrētajā gadījumā civillieta ir piekritīga gan Latvijas tiesai, gan arī Moldovas tiesai. Ja attiecīgā prasība tiks celta Latvijas tiesā, tad saskaņā ar Civillikuma 12. panta pirmo daļu laulības šķiršana tiks apspriesta pēc Latvijas likuma, neraugoties uz laulāto valsts piederību. Lietas par laulības šķiršanu tiesa izskata prasības kārtībā pēc vispārējiem noteikumiem, ievērojot Civilprocesa likuma 29. nodaļā paredzētos izņēmumus. Tātad, lai uzsāktu šo procesu, nepieciešams samaksāt valsts nodevu un sagatavot prasības pieteikumu, kas iesniedzams tiesā pēc prasītāja deklarētās dzīvesvietas. Vienlaikus jāatceras, ka atbilstoši Civillikuma 72. pantam laulība tiks uzskatīta par izirušu tad, ja laulātie šķirti dzīvo vismaz trīs gadus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas