E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13462
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai pediatrs var atbrīvot izglītojamo no eksāmeniem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. decembrī, 2017
Olga

Labdien! Veselības stāvokļa dēļ mans dēls ir atbrīvots no 3. klasē noteiktajiem valsts pārbaudījumiem. Mūsu ārste nav ģimenes ārsts, bet pediatre. Mainīt ārstu bērnam es negribu, jo ārsta kvalitāte mūs apmierina. Skola negrib pieņemt izziņu, jo tur nav ģimenes ārsta zīmoga. Bet es zinu, ka citās skolās ar mūsu ārsta izziņām problēmu nav. Vai likumīgi nepieņemt izziņu? Paldies!

A
atbild:
04. janvārī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, Licencēšanas un reģistru departamenta vecākā eksperte

Atbildot uz Jūsu jautājumu, Izglītības kvalitātes valsts dienesta vecākā eksperte Jana Veinberga norādīja: “Ministru kabineta noteikumu Nr. 112 “Kārtība, kādā izglītojamie atbrīvojami no noteiktajiem valsts pārbaudījumiem” 1.2 punktā noteikts, ka 3. klases un 6. klases izglītojamo no valsts pārbaudījumiem var atbrīvot ar izglītības iestādes vadītāja rīkojumu, pamatojoties uz motivētu izglītojamā likumiskā pārstāvja iesniegumu. Rīkojumā norāda izglītojamā atbrīvošanas iemeslu. Tas nozīmē, ka lēmumu par atbrīvošanu no valsts pārbaudījumiem šajā gadījumā pieņem skolas direktors, un vecākiem ir jāiesniedz pamatojums. Gadījumā, ja pamatojums atbrīvošanai no valsts pārbaudījumiem ir veselības stāvoklis, tam nav noteikti jābūt ģimenes ārsta atzinumam, jo Ministru kabineta noteikumi neparedz tieši ģimenes ārsta atzinumu kā obligātu, lai atbrīvotu no valsts pārbaudījumiem 3. klasē. Līdz ar to Izglītības kvalitātes valsts dienesta ieskatā tas varētu būt arī pediatra atzinums.”

Atbilstoši minētajiem Ministru kabineta noteikumiem ģimenes ārsta atzinums ir obligāts tikai atbrīvošanai no 9. un 12. klases valsts pārbaudījumiem. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 1529 “Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” 343. punktam primārās veselības aprūpes pediatri, ar kuriem Nacionālajam veselības dienestam ir noslēgts līgums par primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu un apmaksu, veic ģimenes ārsta funkcijas. Pie pediatra reģistrē tikai bērnus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas