DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Parlaments pieņem platformu darba direktīvu

FOTO: © Adobe Stock/oneinchpunchl

Trešdien Eiropas Parlamenta deputāti apstiprināja jaunus noteikumus, kuru mērķis ir uzlabot digitālo platformu darbinieku darba apstākļus.

Jaunā direktīva, par kuru Parlaments un Padome vienojās februārī un kura šodien pieņemta ar 554 balsīm "par", 56 balsīm "pret" un 24 deputātiem atturoties, nodrošinās platformu darbinieku nodarbinātības statusa pareizu noteikšanu un novērsīs fiktīvu pašnodarbinātība. Noteikumi arī pirmoreiz regulēs algoritmu izmantošanu darba vietā.

Nodarbinātības statuss

Jaunie tiesību akti ievieš nodarbinātības prezumpciju (pretstatā pašnodarbinātībai), ja pastāv fakti, kas norāda uz to, ka darbinieki tiek kontrolēti un vadīti, atbilstoši katras valsts tiesību aktiem un koplīgumiem, kā arī, ņemot vērā ES judikatūru.

Direktīva uzliek par pienākumu ES dalībvalstīm ieviest atspēkojamu nodarbinātības juridisko prezumpciju, lai novērstu varas nelīdzsvarotību starp digitālajām darba platformām un personām, kas tajās strādā. Pierādīšanas pienākums gulstas uz platformu, proti, platformai būs jāpierāda, ka nepastāv darba attiecības.

Regulēta algoritmu pārvaldība

Jaunie noteikumi nodrošina, ka persona, kas veic platformas darbu, nevar tikt atlaista, pamatojoties uz algoritma datiem vai pēc automatizētas lēmumu pieņemšanas sistēmas. Digitālajām darba platformām būs jānodrošina cilvēka uzraudzība attiecībā uz svarīgiem lēmumiem, kas tieši ietekmē platformas darbu veicošās personas.

Datu aizsardzība

Ar direktīvu tiek ieviesti noteikumi, kas stingrāk aizsargās platformu darbinieku datus. Digitālā darba platformām būs aizliegts apstrādāt noteikta veida personas datus, piemēram, par personas emocionālo vai psiholoģisko stāvokli un personisko pārliecību.

Ziņotāja Elizabeta Gualmini (S&D, Itālija) sacīja: "Ar šo direktīvu līdz pat 40 miljoniem platformu darbinieku Eiropas Savienībā būs pieejami taisnīgi darba apstākļi. Šī vēsturiskā vienošanās nodrošinās viņiem cieņu, aizsardzību un tiesības. Tā novērsīs fiktīvu pašnodarbinātību un negodīgu konkurenci, aizsargās īstu pašnodarbinātību un ieviesīs pilnīgi jaunus noteikumus par algoritmisko pārvaldību. Šie noteikumi būs pasaules līmeņa etalons. Ar lepnumu varu teikt: Eiropa aizsargā savus darba ņēmējus, savu sociālo modeli un ekonomiku."

Turpmākie soļi

Direktīvas teksts tagad oficiāli jāpieņem arī Padomei. Pēc tā publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī dalībvalstīm būs divi gadi laika, lai direktīvas noteikumus iekļautu savos tiesību aktos.

Vispārēja informācija

Eiropas Komisija 2021. gada analīzē konstatējusi, ka šobrīd ES aktīvi darbojas vairāk nekā 500 digitālās darba platformas, tajās ir nodarbināti vairāk nekā 28 miljoni cilvēku, un paredzams, ka līdz 2025. gadam nodarbināto skaits sasniegs 43 miljonus. Digitālā darbaspēka platformas darbojas dažādās tautsaimniecības nozarēs – gan "uz vietas", piemēram, autotransporta pakalpojumi un pārtikas piegādes kurjeri, gan tiešsaistē, sniedzot, piemēram, programmēšanas un tulkošanas pakalpojumus.

Lielākā daļa platformu darbinieku oficiāli ir pašnodarbinātie, tomēr aptuveni 5,5 miljoni cilvēku, iespējams, ir kļūdaini klasificēti kā pašnodarbinātie.

Pieņemot šo tiesību aktu, Parlaments reaģē uz pilsoņu vēlmēm attiecībā uz iekļaujošiem darba tirgiem un digitālo inovāciju, lai stiprinātu sociālo un ilgtspējīgu ekonomiku, kas paustas Konferences par Eiropas nākotni secinājumu 13. priekšlikumā un 35. priekšlikuma 1. un 3. punktā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI