DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Veselības ministrs ar speciālistiem pārrunā aktualitātes gastroenteroloģijas jomā 

Šodien, 18.aprīlī, veselības ministrs Hosams Abu Meri tikās ar Latvijas Gastroenterologu asociāciju, Latvijas Jauno gastroenterologu biedrību un Latvijas Gastrointestinālās endoskopijas asociāciju, lai pārrunātu aktuālos jautājumus gastroenteroloģijas jomā. 

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi par gastrointestinālās endoskopijas pieejamību un kvalitāti, speciālistu pieejamību un apmācību, valsts noteiktajiem apmaksas tarifiem, kā arī noteiktajām ārstniecības vadlīnijām. 

Kā vienu no risinājumiem pakalpojumu kvalitātes paaugstināšanai speciālisti minēja digitālo nosūtījumu endoskopijas izmeklējuma veikšanai un endoskopijas izmeklējuma protokolu ieviešanu. Digitālie dati ļautu uzraudzīt gan izmeklējuma pamatotību, gan īstenoto kvalitāti. Tikšanās laikā vienojās, ka vispirms digitālizācija endoskopijas izmeklējumu jomā būtu ieviešama saistībā ar onkoloģiskām slimībām. 

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi par cilvēkresursu pieejamību gastroenteroloģijas jomā un iespējām endoskopijas izmeklējumus neatliekamās situācijās ļaut veikt arī citiem speciālistiem, piemēram, ķirurgiem, internistiem vai anesteziologiem. Asociāciju pārstāvji šādu priekšlikumu neatbalstīja, uzsverot, ka tas būtu īstenojams vien situācijā, ja šo specialitāšu rezidentūras programmās būtu vienlīdz ilgs apmācības cikls endoskopijas izmeklējumu veikšanā. Tāpat speciālisti uzsvēra, ka neatliekami veicams endoskopiju skaits ir salīdzinoši neliels un pamatotu lēmumu pieņemšanu par izmeklējuma veikšanu var pieņemt tikai speciālists, kurš šādus izmeklējumus veic ikdienā. 

Veselības ministrs Hosams Abu Meri ar asociāciju pārstāvjiem pārrunāja arī valsts noteiktos veselības aprūpes pakalpojumu tarifus. Asociāciju pārstāvji rosināja vērtēt iespēju konceptuāli pārskatīt tarifu aprēķināšanas metodiku, paredzot lielāku apmaksu bāzes izmeklējumiem. Savukārt esošās tarifu aprēķināšanas metodoloģijas ietvaros akūtāk būtu pārskatīt izmaksas, kas saistītas ar dezinfekciju. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI