DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Akreditē RTU Individuālo aizsardzības līdzekļu laboratoriju 

Publicitātes foto

18. aprīlī plkst. 13.00 Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātnes un inovāciju centra zālē «The Moon», Ķīpsalas ielā 6A, notiks Latvijā vienīgās plaša spektra individuālo aizsardzības līdzekļu, tekstilmateriālu un tekstilizstrādājumu testēšanas un novērtēšanas laboratorijas svinīgais akreditācijas pasākums-seminārs «Individuālās aizsardzības līdzekļu atbilstība, ergonomika un inovācijas». Tajā ar nozarē aktuālāko iepazīstinās zinātnes universitāšu pētnieki un nozares profesionāļi.  

RTU Individuālo aizsardzības līdzekļu laboratorija ir akreditēta veikt šķiedru materiālu un tekstilizstrādājumu fizikālo, ķīmisko, mikrobioloģisko un mehānisko testēšanu. Īsi pēc akreditācijas laboratorija jau izsniedza pirmo sertifikātu uzņēmumam, tas apliecina nozares nepieciešamību pēc šāda veida pakalpojumiem Latvijā.  

Svinīgajā akreditācijas pasākumā-seminārā par būtiskiem nozares jaunumiem stāstīs:  

  • profesore Inga Dāboliņa, RTU Individuālo aizsardzības līdzekļu laboratorijas vadītāja;
  • profesors Ivars Vanadziņš, Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūta direktors;
  • profesors Henrijs Kaļķis, Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes Ekonomikas un vadības zinātniskā institūta vadošais pētnieks, Latvijas ergonomikas biedrības valdes loceklis;
  • Anete Lūsare, Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas Publisko attiecību vadītāja;
  • profesors Guntis Strazds, Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas prezidents;
  • Linda Rinkule, Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktores vietniece, Preču un pakalpojumu uzraudzības departamenta direktore. 

Laboratorija, kuras aprīkojumā ir ap 80 dažādu iekārtu, ir unikāla pasaules līmenī. Tā nodrošina augsta līmeņa testēšanas pakalpojumus individuālo aizsardzības līdzekļu sertifikācijai, veic tekstilmateriālu un tekstilizstrādājumu objektīvu un neatkarīgu testēšanu un rezultātu interpretāciju, kā arī profesionālu ekspertīzi atbilstoši Latvijas, Eiropas un starptautiskajiem normatīvajiem aktiem un standartiem. Tajā tiek īstenoti arī antropometrijas un ergonomikas testi un pētījumi, kā arī attīstītas jaunas tehnoloģijas, ilgtspējīgi un ergonomiski materiāli un produkti. Laboratorijas zinātniskajam personālam ir liela pieredze sadarbībā gan ar tekstilindustrijas uzņēmumiem Latvijā un pasaulē, gan veselības aprūpes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts robežsardzes, Nacionālo bruņoto spēku, Valsts ieņēmumu dienesta, kā arī profesionālā sporta pārstāvjiem, pilnveidojot uniformas, pētot un izstrādājot inovatīvus individuālās aizsardzības līdzekļus, izstrādājot metodes apģērba ergonomiskuma uzlabošanai.  

Svinīgi laboratorija tika atklāta 2023. gada sākumā. Akūtu vajadzību tādu izveidot izgaismoja Covid-19 pandēmija, kad Latvijā nebija iespēju veikt individuālo aizsardzības līdzekļu pilna spektra testēšanu, arī kaimiņvalstīs un daudzviet citur Eiropā šādas iespējas bija ierobežotas.  

Laboratorija darbojas RTU Būvniecības un mašīnzinību fakultātē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI