DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Par LU Padomes priekšsēdētāju ievēlēts Mārcis Auziņš

Publicitātes foto

11. aprīlī Latvijas Universitātes (LU) Padomes sēdē par tās priekšsēdētāju ievēlēts LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes profesors Mārcis Auziņš. Par padomes priekšsēdētāja vietniekiem ievēlētas Latvijas elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas nozares izglītības eksperte Mārīte Seile un LU Studentu padomes pārstāve, biedrības “Riga TechGirls” dibinātāja un valdes locekle Aiva Staņēviča, kas amatā stājas otro termiņu pēc kārtas.

Augstskolas padome ir iekšējās pārvaldības institūcija, kas tiek veidota saskaņā ar izmaiņām Augstskolu likumā, kuras 2021. gada jūnijā apstiprināja LR Saeima. Augstskolas padome ir koleģiāla augstākā lēmējinstitūcija, kas atbildīga par augstskolas ilgtspējīgu attīstību, stratēģisko un finanšu uzraudzību. Padomei jānodrošina arī valsts augstskolas darbība atbilstoši tās attīstības stratēģijā noteiktajiem mērķiem.

LU Padomes sastāvs tika apstiprināts pirmajā tās sēdē 2022. gada 11. aprīlī, kad arī uz divu gadu termiņu tika ievēlēts tās priekšsēdētājs un vietnieki. Līdz šim LU Padomes priekšsēdētāja amatā strādāja Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents profesors Ivars Kalviņš, bet padomes priekšsēdētāja vietnieku pienākumus pildīja LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes Produktivitātes zinātniskā institūta "Latvijas Universitātes domnīca LV PEAK" direktore Inna Šteinbuka un LU Studentu padomes pārstāve Aiva Staņēviča.

Noslēdzoties ievēlēšanas periodam, līdzšinējais priekšsēdētājs pateicās LU Padomes locekļiem, priekšsēdētāja vietniekiem, kā arī LU vadībai, darbiniekiem un studentiem par darbu un sadarbību. I. Kalviņš sniedza atskatu par paveikto divos gados. Drīzumā arī tiks apstiprināts un publicēts LU Padomes darbības pārskats par 2023. gadu.

I. Kalviņa vadībā kā nozīmīgāke paveiktie uzdevumi minami memoranda noslēgšana par Banku augstskolas iekļaušanos LU Zinātnes universitātes ekosistēmā, LU konsolidācijas plāna apstiprināšana ārēja finansējuma piesaistei, LU rektora vēlēšanu organizēšana, kā arī LU iekšējās konsolidācijas koncepcijas izstrāde un īstenošanas uzsākšana. LU Padome saskaņojusi LU Stratēģiju 2021. - 2027. ar Izglītības un zinātnes ministriju un pārraudzījusi tās ieviešanas progresu. Tāpat apstiprināts LU finanšu plāns, kā arī gada pārskati, pārraudzīta LU un valsts sadarbības un finansēšanas līguma darbība. Šajā periodā padome arī veikusi iekšējās kontroles un risku pārvaldības sistēmu darbības uzraudzību un iepazinusies ar LU risku vadības un iekšējā audita ziņojumiem, kā arī LU Nekustamā īpašumu attīstības plāna progresa ziņojumiem u.c.

Jaunievēlētais LU Padomes priekšsēdētājs M. Auziņš, saņemot LU Padomes atbalstu, pauda savu apņemšanos virzīt LU Padomes darbību, lai turpinātu attīstīt Latvijas Universitāti kā zinātnes universitāti un stiprināt tās lomu Latvijā un pasaulē. LU Padome arī turpmāk atbalstīs stratēģijas īstenošanas sekmēšanu caur pozitīvām pārmaiņām un labvēlīgu apstākļu radīšanu to īstenošanai, tostarp, vadot ārējas ietekmes.

Kā nosaka Ministru kabineta rīkojums "Par valsts augstskolu tipiem", universitātes padomi veido 11 locekļi, no kuriem piecus izvirza Ministru kabinets, piecus kandidātus virza LU Senāts un vienu kandidātu virza Valsts prezidents.

LU padomes sastāvā strādā:

  • Kristaps Zariņš, Stenfordas Universitātes emeritētais profesors;
  • Mārcis Auziņš, LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes profesors;
  • Dace Bula, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Kultūras, sabiedrības un vides pētījumu nodaļas vadītāja, vadošā pētniece;
  • Inna Šteinbuka, LU profesore, Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes Produktivitātes zinātniskā institūta “Latvijas Universitātes domnīca LV PEAK” direktore;
  • Aiva Staņēviča, LU Studentu padomes pārstāve, biedrības “Riga TechGirls” valdes locekle.  
  • Valters Ščerbinskis, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors
  • Mārīte Seile, Latvijas elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas nozares izglītības eksperte;
  • Baiba Apine, Ukrainas otrās lielākās bankas "Oschadbank" Padomes priekšsēdētāja un Latvijas uzņēmuma "PricewaterhouseCoopers" pastāvīgā apakšuzņēmēja;
  • Ivars Kalviņš, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents;
  • Mārtiņš Brencis, Centrālās finanšu un līgumu aģentūras direktora vietnieks Eiropas Savienības fondu sistēmas attīstības jautājumos, LU Absolventu kluba vadītājs;
  • Raimonds Lapiņš, Centrālās statistikas pārvaldes priekšnieks.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI