DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Zāļu valsts aģentūra atbalsta Eiropas imunizācijas nedēļas aktivitātes

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 2018. gada 23. līdz 29. aprīlim Pasaules Veselības organizācija (PVO) rīko ikgadējo Eiropas imunizācijas nedēļu, kas norit vienlaikus ar Pasaules imunizācijas nedēļu, un tās mērķis ir palielināt informētību par imunizācijas nozīmi cilvēku veselībā un labklājībā. Šīs nedēļas aktivitātes atbalsta arī Zāļu valsts aģentūra, Eiropas Zāļu aģentūra (EMA), Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs.

Šogad Eiropas imunizācijas nedēļā uzmanība vērsta uz imunizāciju kā ikviena cilvēka individuālām tiesībām un atbildību par visas sabiedrības pasargāšanu no infekcijas slimībām. Šīs nedēļas laikā aktuālie kampaņas vēstījumi video un animāciju veidā tiks sniegti sociālajos tīklos Facebook un Twitter (#vaccineswork #immunizeEurope).

Vakcīnas – uzticamas un drošas

Ievērojot to, ka vakcīnas tiek ievadītas profilaktiskā nolūkā veseliem cilvēkiem, arī bērniem, to drošuma un efektivitātes prasības ir ļoti augstas. Pirms vakcīnu reģistrēšanas un laišanas tirgū tiek rūpīgi izvērtēta to kvalitāte, drošums un efektivitāte jeb iedarbīgums, tas tiek darīts saskaņā ar pasaulē (PVO) un Eiropas Savienībā noteiktām vienotām specifiskām prasībām. Vienas vakcīnas izstrāde var ilgt vidēji no 12 līdz 15 gadiem. Arī pēc vakcīnu reģistrēšanas tās tiek stingri uzraudzītas visā dzīves ciklā. Vakcīnu uzraudzības ietvaros sadarbojas gan pacienti, gan ārsti, farmaceiti, SPKC, ZVA, citu Eiropas valstu zāļu aģentūras un Eiropas Zāļu aģentūra.

Kopš vakcinācijas ieviešanas tā ievērojami samazinājusi saslimstību un mirstību, ko izraisa dažādas infekcijas slimības. Vakcinācija pasargā cilvēkus no tādām bīstamām saslimšanām, kuras šobrīd ir iespējams novērst un arī pilnībā izskaust. Jāņem vērā, ka, jo vairāk cilvēku ir vakcinēti, jo mazākas iespējas infekcijas slimībai izplatīties. Tādējādi ikviena cilvēka izvēlei vakcinēties ir būtiska nozīme ne tikai savas veselības, bet arī visas sabiedrības pasargāšanā.

Zāļu valsts aģentūra Eiropas imunizācijas nedēļā aicina izmantot tikai uzticamus un uz pierādījumiem balstītus informācijas avotus par vakcināciju, jo nepatiesa informācija var ietekmēt izvēli vakcinēties un apdraudēt dzīvību.

Veselības aprūpes speciālisti, proti ārsti, ir visuzticamākais informācijas avots par vakcināciju. Tāpēc vispirms konsultējieties ar savu ārstu par vakcīnām un pārliecinieties arī par to, vai Jūsu ģimenes locekļi ir vakcinēti un kādas vakcīnas ir vajadzīgas viņiem.

Neatkarīgu informāciju par vakcīnām varat saņemt no šādiem informatīviem resursiem par vakcināciju:

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI