DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. februārī, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa apsveikums Lietuvai valsts neatkarības atjaunošanas simtgadē

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Leiniša, LETA

Dārgā brāļu tauta!

Sirsnīgi sveicu jūs Lietuvas valsts neatkarības atjaunošanas simtajā gadadienā!

Gadsimtu griežos latviešu un lietuviešu likteņi ir cieši savijušies, un arī jaunās tūkstošgades izaicinājumi liek mums turēties cieši kopā. Kā vienmēr, arī šodien, ir tikpat svarīgi sajust otra plecu un būt gataviem to atbalstīt.

Tomēr mūs saista kas vairāk. Tādēļ es šodien ar lepnumu atceros mūsu tautas dižā dzejnieka Raiņa vārdus:

"Manī plūst latvju asins,
Maisītas ar lietaviešu,
Darot mani vienotāju,
Dodot jaunu pienākumu."

 Latviju un Lietuvu vieno ne tikai pagātne, bet arī kopīgs nākotnes redzējums – kopīga atbildība par notiekošo Baltijā, Eiropā un visā pasaulē. Mūs saista vēlme būt brīviem un veidot pašiem savas, brīvas un neatkarīgas valstis. Kopā mēs esam iegājuši brīvu un demokrātisku Rietumu valstu saimē, mūsu ekonomikas attīstās ciešā mijiedarbībā, un mūsu sadarbības iespējas ne tuvu nav izsmeltas. Latvija un Lietuva roku rokā iet garu un plaukstošu ceļu, un tas ir tikai sākums.

Viena no skaistākajām pieturām šajā ceļā ir atbildība par mūsu kopīgo, abu pasaulē vienīgo baltu tautu kultūras mantojumu. Jau ikgadēji to simboliski apliecinām svētkos ‒ Baltu vienības dienā. Mūsu kopējā jubilejas gadā notiks vēl viens zīmīgs pasākums. Šogad Rīgā pirmo reizi tiks pasniegta Baltu balva par ieguldījumu latviešu un lietuviešu valodas, literatūras un vēsturisko pētījumu veicināšanā, kā arī citās mums kopīgās jomās.

Šodien, Lietuvas valsts nozīmīgajā svētku dienā, es ar pārliecību varu teikt ‒ Latviju un Lietuvu vieno cieša draudzība un partnerība. Tās ir īpašas attiecības, jo latviešiem Lietuva ir māsu un brāļu zeme. Tāpēc esmu jo īpaši pagodināts par iespēju būt kopā ar jums Lietuvas simtgades svētkos. Švęskime kartu!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI