TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
06. septembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes

Ceļā uz kvalitatīvu tiesu komunikāciju

LV portālam: GAIDIS BĒRZIŅŠ, Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs un bijušais tieslietu ministrs
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Video: Kalvis Kalsers

Pētījumos un sabiedrības aptaujās secināts, ka sabiedrības uzticība tiesām ir zema, un iemesli šādiem apgalvojumiem ir dažādi – gan pamatoti, gan arī bez pamata. Atvērti komunicēt ar sabiedrību un medijiem, klāstot par pieņemtajiem nolēmumiem, līdz šim nav bijusi tiesu prioritāte, LV portālam atzīst Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs un bijušais tieslietu ministrs GAIDIS BĒRZIŅŠ. Tomēr pārmaiņu nepieciešamību – mainīt attieksmi pret komunikāciju – diskusijās ar tiesnešiem ir atzinusi  Tieslietu padome, tādēļ pirmie soļi ceļā uz kvalitatīvu tiesu komunikāciju ar sabiedrību jau sperti.

Būs grūti noliegt, ka prasmīga komunikācija mūsdienās ir atslēga daudzu problēmu atrisinājumam. Arī Latvijas tiesu varai tā ir vitāli nepieciešama. Darāmā ir daudz, bet padarītais nesīs augļus nākotnē, secina G. Bērziņš.  Atbilstoši Tiesu sistēmas komunikācijas vadlīnijām šodien katrā tiesā jau ir pieejams komunikators, kura uzdevums ir sniegt informāciju medijiem par tos interesējošiem jautājumiem. Tiesa, nav viegli jaunos uzdevumus izpildīt, jo jauno prasmju – pareizas un labas komunikācijas veidošana – apgūšana tiesu komunikatoriem ir tikai sākuma posmā. Tomēr G. Bērziņš ar pārliecību atzīst, ka tiesu varas stiprināšanai ne vien komunikatoriem, bet arī katram tiesnesim ir jābūt gatavam medijiem un sabiedrībai saprotami izskaidrot gan lietas būtību, gan pieņemto nolēmumu: "Publiski pieejamie anonimizētie tiesu nolēmumi nav labākais veids, kā tiesnešiem komunicēt ar sabiedrību. Jo vairāk tiesnešu iesaistīsies un izskaidros būtību, jo mazāk būs neprecizitāšu un maldinošas informācijas medijos."

"Jo vairāk tiesas sniedz skaidrojošo informāciju, jo grūtāk ir kādām personām pasniegt informāciju par nolēmumu sev vēlamā gaismā."

Par tiesu komunikācijas jēgu, tiesiskuma un taisnīguma dilemmu, kā arī sabiedrības medijpratību tiesu jautājumos – LV portāla videointervija ar Saeimas Juridiskās komisijas vadītāju un bijušo tieslietu ministru Gaidi Bērziņu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI