DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Anda Čakša
veselības ministre
18. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Amatpersonas runa
TĒMA: Veselība
3
3

Apsveikums Medicīnas darbinieku dienā!

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Šodien, kad tiek atzīmēta Medicīnas darbinieku diena, vēlos katram no jums pateikt paldies par jūsu darbu, ko darāt ikdienā. Par katru reizi, kad neskatoties uz nogurumu vai vilšanos, jūs apzināties, cik svarīgi ir tas, ko darāt, un darāt to no labākās sirdsapziņas.

Veiksmīga veselības nozares attīstība nav realizējama bez pašu darbinieku atbalsta un izpratnes. Katram mūsu – mediķu – lēmumam un rīcībai ir jābūt vērstam uz kopējo mērķi – nodrošināt kvalitatīvu veselības aprūpi ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Es ticu, ka, strādājot mediķa profesijā, ikvienu Jūsu darbu pavada šī apņemšanās.

2017.gads ieies Latvijas vēsturē kā laiks, kad veselības nozares kontekstā asāk kā iepriekš līdzās veselības aprūpes pieejamībai iezīmējās kritiski svarīgais ārstniecības personāla nodrošinājuma jautājums ārstniecības iestādēs un viņu gatavība turpināt darbu. Jautājums, kas iepriekš palika nesaklausīts vai nesaprasts, ko uztvēra kā "vienu no risināmajiem", jautājums, kuram netika pievērsta pienācīga uzmanība… Šobrīd ir viennozīmīgi skaidrs – ārstniecības personu darba samaksas palielinājums ir prioritāte, plānojot nākamā gada veselības nozares budžetu un ilgtermiņā plānojot cilvēkresursus.

Ārstniecības personu darba samaksas palielinājuma jautājumos atkāpšanās nav iespējama. Ir pienācis laiks pārskatīt prioritātes un novirzīt ārstniecībai adekvātu finansējumu. Tas ir jautājums par valdības kopēju izšķiršanos nodrošināt valsts apmaksātu veselības aprūpi Latvijas iedzīvotājiem vai nē. Jo bez personāla – bez ārstiem, māsām, ārstu palīgiem, vecmātēm un citiem speciālistiem – ārstniecība nav iespējama.

Šobrīd ir šī izpratne valdībā un koalīcijas partneru vidū ir panākta. Tāpat ir panākta vienošanās, ka nākamgad ārstniecības personu darba samaksas palielinājumam tiks novirzīti būtiski papildu līdzekļi. Tā vairs nebūs atalgojuma celšana tikai saistībā ar valstī noteiktās minimālās algas palielinājumu.

Panākt vēlamās pārmaiņas mēs varam tikai kopīgā darbā. Mūsu galvenais uzdevums ir nodrošināt vienlīdzīgas tiesības ikvienam Latvijas iedzīvotājam saņemt nepieciešamo medicīnisko palīdzību. Tādēļ mums kopā ir jāsakārto sistēma, jāveicina tās kvalitāte un jāspēj parādīt rezultātu, koncentrējoties uz pacienta interesēm. Kopīgi ir jāapzinās esošā situācija un jāmeklē labākie risinājumi. Ir jāpanāk tas, ka medicīnas nozarē strādājošie kļūst vienoti redzējumā par nepieciešamajām pārmaiņām un ikvienam nozarē strādājošam ir jāsaprot kopīgā atbildība. Tikai esot vienoti un cieņpilni gan kolēģu vidū, gan attiecībās - ārstniecības persona – pacients - mēs spēsim realizēt pārmaiņas. Tā ir mūsu kopīgā atbildība.

Novēlu Jums spēju saglabāt ticību tiem ideāliem, kādi tie bija, izvēloties savu darba mūžu veltīt līdzcilvēku veselības labā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI