DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. maijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna Latgales Simtgades kongresā Rēzeknē 2017. gada 5. maijā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Ļoti cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze!

Augsti godātais Ministru prezidenta kungs!

Godātie Saeimas deputāti! Ministri!

Dāmas un kungi!

Esam ienākuši mūsu valsts – Latvijas simtgades svinībās. Šīs svinības mēs sākam ar Latgali. Šodien Rēzeknē mēs svinam un atceramies Latgales kongresu. Pirms simts gadiem šeit tika nolemts, ka mēs visi esam viena tauta un nākotne mums var būt tikai kopīga. Latgales latvieši apvienojās ar Vidzemes un Kurzemes latviešiem vienā tautā un likteņa kopībā. Tikai kā vienota tauta mēs spējām pieprasīt savu valsti. Tikai visi kopā mēs bijām spēks, kas to izcīnīja.

Latgales kongress mūsu tautai deva ticību pašiem sev un spēku nākotnei. Šeit pirms simts gadiem ar nesatricināmu paļāvību skanēja mūsu tautas lūgšana "Dievs, svētī Latviju". Šeit mēs ar lepnumu pateicām, ka "atzeidami latwisus, kuri dzeiwoj Witebskas gübernē, tai ari kurzemnikus un widzemnikus par vinu latwisu tautu, nuspridem apsawinot ar Kurzemes un Wydzemes latwisim".

Latgales kongresā degtā ticības liesma veda mūs pretī Latvijas valsts proklamēšanai 1918. gada 18. novembrī un uzvarai Brīvības cīņās, kuras vainagoja tieši Latgales atbrīvošana.

Latgales kongresā mēs mācījāmies būt vienoti un uzticēties viens otram. Mēs mācījāmies, ka lielas lietas var sasniegt, meklējot kopīgo, kas vieno, nevis šķir un šķeļ. Latgales kongress mums atgādina, ka Latvija kļuva iespējama tad, kad mēs domājām vairāk par visas tautas nākotni, nevis sava pagasta vai novada labumu. Katram atsevišķi meklējot labāko nākotni, visdrīzāk mums pašiem savas valsts nebūtu bijis. Vienoti Latvijai – tas ir Latgales kongresa vēstījums nākotnei, kas iekalts arī Latgales Māras piemineklī.

Latgalieši!

Bieži mēdzam teikt, ka Latgale ir trešā zvaigzne Latvijas ģerbonī. Man gan liekas, ka Latgale ir pirmā zvaigzne, kas iedegās Rēzeknes kongresā Latvijas austrumos, mums vēstījot par Latvijas sākumu. Latgale ir mūsu Latvijas dvēsele un sirdsapziņa.

Es zinu, ka šajā novadā dzīvo un strādā lieli Latvijas patrioti, latviskās identitātes un valstiskuma uzturētāji. Jūs visos laikos esat spējuši saglabāt savu ticību, valodu un latvisko stāju. Jūs visos laikos esat bijuši par Latviju. Latgali raksturo tās lielais gara spēks, viesmīlība un atvērtība. Latgaliešu valoda ir viena no latviešu valodas dzīvības saknēm un mūsu Latvijas kopīgā bagātība. Leposimies ar to un strādāsim kopīgi, lai saglabātu šo bagātību.  Cilvēki, kas dzīvo Latgalē, spēj gāzt kalnus.

Dāmas un kungi!

Šodien vēlos uzsvērt katoļu baznīcas lomu tautas garīgajā atdzimšanā, it īpaši tās redzamākā pārstāvja, Saeimas deputāta un garīdznieka Franča Trasuna izcilo devumu, organizējot Latgales kongresu. Francis Trasuns visa mūža garumā cīnījās par stipru un vienotu Latviju, centās pārvarēt reģionālās atšķirības, mazināt savstarpējo aizvainojumu un aizspriedumu slogu. Viņš vienmēr uzsvēra un aizstāvēja demokrātiskās vērtības.

Francis Trasuns savulaik apgalvoja, ka "visi Latvijā ir viena apvienota tauta, ka Latvija kā viens vīrs stāsies pret ārējo ienaidnieku, lai no kādas puses tas nāktu". Jau apritējuši simts gadi, kuros daudzas vētras ir gājušas pāri mūsu zemei un tautai, bet mūsu Latvija ir un paliek stipra un vienota.       

Būsim lepni par sevi un Latviju! Celsim savu nacionālo pašapziņu, vienmēr augsti vērtēsim savu kultūru, tradīcijas un savu piederību mūsu tautai un valstij!

Latvija mums ir viena, svēta un dārga. Strādāsim Latvijas labā!

Dievs, svētī Latviju! Dievs, svētī Latgali!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI