DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. maijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas militārajā parādē Liepājā 2017. gada 4. maijā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Dārgie liepājnieki un Kurzemes ļaudis! Godātie klātesošie!

Mīļie tautieši!

Sirsnīgi sveicu Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienā! Šodien sarkanbaltsarkanais karogs vēju pilsētā un visā Latvijā plīvo īpaši stalti. Mēs esam lepni par Latviju, par savām mājām un brīvību.

Neviens mums valsti un neatkarību nedāvināja. Par to cīnījāmies paši. Bija ļaudis, kuri uzdrīkstējās 1918. gada novembrī, un bija ļaudis, kuriem netrūka drosmes 1990. gada maijā. Pirms divdesmit septiņiem gadiem šajā dienā Augstākās padomes deputāti pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu".

Liepāja vienmēr atgādinās mūsu spēku. Tieši šeit mūsu pirmā valdība rada patvērumu, kad lielākā daļa Latvijas bija ienaidnieku varā. No šejienes brīvības cīņās atspērās Oskara Kalpaka vīri, lai atkarotu mūsu zemi un valsti. Okupācijas gados vēju pilsētā gruzdēja brīvības alkas, kas iedvesmoja mūs visus ar patiesību rokmūzikas skaņās dzimtajā valodā.

Likteņa līkloči Latviju veduši cauri daudzām krustcelēm, un ļaužu likteņi savijušies līdz ar tiem. Līdzās mums, kam Atmodas sarkanbaltsarkano karogu jūra un janvāra  barikāžu  kopības  uguns vienmēr  liksies vēl  tikai vakardiena, jau ir   izaugusi jauna   paaudze.   Paaudze,   kurai   4.   maijs   vēstures   grāmatās   ir   tikpat   sens   kā

18. novembris un kura tā laika notikumus uzzina no vecāku un vecvecāku atmiņām un stāstiem.  Jaunajai  paaudzei  šodien  jāuzņemas  atbildība  par  to,  lai  Latvija  pastāvētu mūžam! Lai Latvija būtu drošas un plaukstošas mājas mums visiem.

Latvija mums ir uzticēta. Mēs to kā dāvanu saņēmām no iepriekšējām paaudzēm, lai nodotu tālāk bērniem un bērnubērniem. Tagad ir mūsu laiks sargāt Latviju.

Iestāsimies par Latviju ar savām domām, vārdiem un darbiem. Ikviens darbs, ko atbildīgi un godprātīgi veicam. Ikviena ģimene, kas gādā par savas mājas pavardu un audzina bērnus. Ikviens zemes pleķītis, ko iekopjam Latgalē, Vidzemē, Kurzemē un Zemgalē, - tie ir mūsu darbi Latvijai.

Uzdosim katrs sev jautājumu – kā es varu stiprināt savas valsts neatkarību un brīvību? Ko tieši es varu darīt? Paskatīsimies pa kreisi. Un tagad paskatīsimies pa labi. Ļaudis mums līdzās ir Latvija. Mēs visi esam Latvija. Mēs veidojam Latviju. Neviens cits to mūsu vietā nedarīs.

Šajā militārajā parādē mēs apliecinām, ka esam gatavi Latviju aizstāvēt arī ar ieročiem rokās, ja tas būtu nepieciešams. Plecu pie pleca mēs stāvam sardzē par Latviju kopā ar mūsu draugiem un sabiedrotajiem.

Pateicos ikvienam karavīram, zemessargam, robežsargam, policistam un ugunsdzēsējam. Paldies, ka jūs ik dienas gādājat par mieru un drošību. Mēs pateicamies arī NATO valstu karavīriem par atbalstu mūsu valsts drošības stiprināšanā.

Raugoties   uz   jums,   jaunsargi,   esmu   drošs   par   Latvijas   nākotni.   Jūs   esat apņēmušies nežēlot savus spēkus, lai veidotu labāku Latviju.

Šodien nāksim kopā pie baltiem galdautiem ģimenēs un draugu lokā. Svinēsim, ka dzīvojam brīvā Latvijā. Lai šodienas svētki mūs iedvesmo un iedrošina darbiem savas valsts labā!

Dievs, svētī Latviju!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI