DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. februārī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Atklātā vēstule
TĒMA: Veselība
1
1

Vidzemes slimnīcas dzemdību un ginekoloģijas nodaļas ārstu un vecmāšu atklātā vēstule

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Reaģējot uz Rīgas Dzemdību nama ārstu un vecmāšu aktivitātēm un protestiem, vēlamies paziņot, ka atbalstām kolēģu izvirzītās prasības un pievienojamies tām.

Mēs vēlamies informēt jūs par situāciju mūsu nozarē Vidzemes slimnīcā, jo tā ir pietuvojusies kritiskajai robežai.

Vidzemes slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas nodaļa apkalpo gan akūtās, gan plānveida pacientes no visa Vidzemes reģiona, tajā skaitā arī augsta riska grūtnieces un priekšlaicīgas dzemdības. Gadā pieņemam virs 1100 dzemdībām, dzemdību skaitam ir tendence pieaugt. Operatīvo dzemdību skaits (ķeizargrieziens, dzemdības ar vakuumu) sastāda 33,33%. Dzemdības bez papildus manipulācijām (indukcija, stimulācija, plīsumu sašūšana, placentas manuāla atdalīšana u.c.) 2016. gadā sastādīja tikai 10,27% no kopējā dzemdību skaita, kas norāda uz nepieciešamību pastiprināti rūpēties par grūtniecēm, dzemdētājām un jaunajām māmiņām. Bez tam jaundzimušie netiek pieskaitīti kopējai nodaļas noslodzei, lai gan viņu aprūpē (gan medicīniski, gan praktiski) bieži iesaistās arī vecmātes.

Ārsti bez dienas darba stacionārā nodrošina nepārtrauktu neatliekamo palīdzību darbadienās, brīvdienās un svētku dienās. Tiek nodrošināts arī otrs ginekologs mājas dežūrā, kas sniedz palīdzību nepieciešamības gadījumā vakara un nakts laikā, kā arī brīvdienās un svētku dienās. Vidzemes slimnīcā patreiz dežūras darbu palīdz nodrošināt divi dzemdību un ginekoloģijas specialitātes rezidenti.

Ārstu un vidējā personāla slimības gadījumā ir grūti nokomplektēt dežūrgrafiku un nodrošināt nodaļas nepārtrauktu darbību. Vairums personāla strādā vairākās darba vietās un nav iespējams neparedzētas situācijas gadījumā pēkšņi mainīt sava darba jau tā intensīvo grafiku. Nodrošinot ikgadējo atvaļinājumu, personāls nav brīvs savā izvēlē, jo vienlaicīgi atvaļinājumā var doties ne vairāk kā 2 vecmātes un 1 no stacionāra ārstiem. Sevišķi sāpīgi tas izjūtams vasaras periodā.

Augstā atbildība un zemais atalgojums liek justies profesionāli nenovērtētiem. Paaugstinātas spriedzes apstākļos rodas pārdegšana, palielinās nervozitāte un rodas nevajadzīgi saspīlējumi.

Šobrīd, lai nopelnītu atalgojumu, ar kuru var uzturēt ģimeni, nepieciešams strādāt daudzas virsstundas, turklāt, ja tas netiks darīts, nodaļas darbs netiks nodrošināts nepārtrauktā režīmā. Tas apdraudēs palīdzības sniegšanu Vidzemes reģiona grūtniecēm un dzemdētājām. Vienlaikus tas ir arī laiks, ko mēs esam spiesti atraut savām ģimenēm un bērniem, lai nodrošinātu palīdzības sniegšanu sievietēm tad, kad tas ir kritiski svarīgi.

Vidzemes slimnīcas devīze ir "Drošākais atbalsts Jūsu veselībai Vidzemē!", slimnīcas vērtības ir augsti kvalificēts personāls, apmierināts pacients un droša vide. Lai šīs vērtības realizētu dzīvē personālam ir jājūt novērtējums valstiskā līmenī gan emocionāli, gan finansiāli. Tādēļ prasām nodrošināt adekvātu, konkurētspējīgu atalgojumu stacionārajā medicīnā.

[PDF] Paraksti
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI