DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
1
1

Par likumprojektu “Grozījumi Maksātnespējas likumā”

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Saeimas Juridiskajā komisijā izskatīšanā pirms otrā lasījuma atrodas likumprojekts “Grozījumi Maksātnespējas likuma”, ar kuru, tostarp, plānots atcelt valsts amatpersonas statusu maksātnespējas procesa administratoriem.

Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija (Kolēģija) atzinīgi novērtē Saeimas Juridiskās komisijas priekšlikumu atcelt valsts amatpersonas statusu visiem administratoriem un uzskata, ka ir fundamentāli nepieciešams pieņemt minētos grozījumus. Šādu pozīciju Kolēģija ir konsekventi paudusi arī iepriekš. Advokatūra ir tiesiskas valsts justīcijas neatņemama sastāvdaļa, savukārt advokāts ir neatkarīgs un profesionāls jurists, kas sniedz juridisko palīdzību, tādējādi advokāta būtība nav savienojama ar valsts amatpersonas statusu. Tieši šī iemesla dēļ šogad jau 15 (bet kopumā 22) kolēģi, zvērināti advokāti ir lūguši izbeigt savu darbību kā administratori, uzskatot valsts amatpersonas statusu nesavienojamu ar advokāta funkcijām.

Administratora valsts amatpersonas statusa noteikšanas mērķis bija nodrošināt administratoru darbību caurskatāmību un uzraudzību, pildot tiem Maksātnespējas likumā noteiktos pienākumus, kā arī vispārēji sakārtot maksātnespējas vidi, tomēr tas neattaisnoja savas cerības. Izskatāmajā likumprojektā šobrīd tiek virzītas būtiskas reformas maksātnespējas nozares sekmīgai funkcionēšanai, kas vērstas gan uz kopējās maksātnespējas vides sakārtošanu, gan uz procesā iesaistīto personu (t.sk., administratoru) uzraudzības uzlabošanu. Maksātnespējas reforma kreditoriem paredz vēl plašākas pilnvaras, tiek mainīta administratoru eksaminācijas kārtība, tiek ieviests arī disciplinārās atbildības regulējums, kā rezultātā faktiski ir zudusi jebkāda nepieciešamība valsts amatpersonas statusa saglabāšanai attiecībā uz administratoriem. Turklāt jau pastāvošais normatīvais regulējums administratoriem paredz gan administratīvo, gan civiltiesisko, gan kriminālatbildību, tāpēc valsts amatpersonas statusa esamība attiecībā pret administratoriem nav lietderīga un loģiska.

Ar uzsākto maksātnespējas reformu ir plānots paplašināt to personu loku, kuras būtu tiesīgas nodarboties ar tiesiskās aizsardzības un vēlāk arī maksātnespējas procesu pārvaldīšanu, tādā veidā virzoties uz tā saucamo "brīvā tirgus" principu.  Ievērojot šo "brīvā tirgus" principu, tieši kreditoru lomai būs noteicošā nozīme, jo viņi būs tie, kas varēs izvēlēties un vienoties par administratora kandidatūru konkrētajā procesā. Jāatzīmē, ka šāda privāttiesiska vienošanās pašos pamatos nevar tikt veikta ar valsts amatpersonu, līdz ar to valsts amatpersonas statusa atcelšana ir tiešā cēloņsakarībā ar paredzamajiem grozījumiem maksātnespējas jomas tiesiskajā regulējumā.

Valsts amatpersonas statusa atcelšana vērtējama pozitīvi arī no tāda skatupunkta, ka tas varētu mudināt atgriezties šajā amatā zvērinātus advokātus, kas godprātīgi un profesionāli pildīja savus pienākumus kā administratori un kuri savu darbību kā administratori izbeidza tieši tā iemesla dēļ, ka valsts amatpersonas statuss nav savienojams ne vien ar advokāta pienākumu pildīšanu, bet arī pēc būtības neatbilst administratora veiktajām funkcijām.

Turklāt nevienā no Eiropas valstīm administratoriem nav valsts amatpersonas statusa. Uz šīs normas neatbilstību starptautiskajiem tiesību principiem norāda ne tikai Latvijas advokāti, bet savu satraukumu ar oficiālu rezolūciju pauduši arī Ziemeļvalstu-Baltijas valstu advokatūru vadītāji. LZAP uzskata, ka valsts amatpersonas statusa atcelšana administratoriem ir pareizais solis uz ieplānotajām reformām, ko atbalsta arī citas uzņēmēju organizācijas - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Darba devēju konfederācija un Latvijas Komercbanku asociācija.

Vienlaikus Saeimas Juridiskās komisijas virzītais likumprojekts paredz administratoriem izveidot disciplinārlietu un eksaminācijas komisijas. Ņemot vērā to, ka Kolēģija apvieno visus Latvijā praktizējošos zvērinātos advokātus, kas ir tiesu sistēmai piederīgas personas, kā arī to, ka ievērojams skaits zvērinātu advokātu darbojas arī kā maksātnespējas procesa administratori, LZAP saskata nepieciešamību iekļaut advokatūras pārstāvjus gan administratoru disciplinārlietu, gan eksaminācijas komisijās.

Ievērojot augstāk minēto, LZAP ar šo vēstuli pauž pilnīgu atbalstu valsts amatpersonas statusa atcelšanai administratoriem, kā arī vēršas Saeimas Juridiskajā komisijā ar lūgumu iekļaut advokatūras pārstāvjus plānotajās administratoru disciplinārlietu un eksaminācijas komisijās.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI