DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. novembrī, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes

Valsts prezidenta uzruna Nacionālo bruņoto spēku militārajā parādē

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Godājamais Ministru prezidenta kungs! Ekselences! Godājamais komandiera kungs! Dzimtenes aizstāvji! Jaunsargi!

Šodien, 18. novembrī, mēs svinam Latvijas Republikas dibināšanas dienu. Šodien ir svētki, kuros mēs apsveicam viens otru ar to, ka mums ir sava valsts. Mums ir brīva Latvija, kurā mēs varam dzīvot mierā un drošībā un kurā mums ir iespējas tiekties uz labāku dzīvi sev un saviem tuviniekiem. 

Nacionālie bruņotie spēki ir stipras un stabilas valsts stūrakmens. Izšķirošajās Brīvības cīņu kaujās pirms 97 gadiem Latvijas armija nosargāja tikko izveidotās valsts neatkarību. Šodien mūsu karavīri piedalās bīstamās un sarežģītās starptautiskajās operācijās, dodot savu ieguldījumu svarīgu globālo konfliktu risināšanā. Tas ir veids, kā vislabāk varam rūpēties arī par savas valsts drošību, jo Latvijas sardzē mūsu karavīriem līdzās stāv uzticamu sabiedroto valstu spēki.

Katru gadu, pulcējoties šeit, Daugavas krastmalā, mēs apliecinām savu cieņu un atzinību jums – Latvijas karavīriem, zemessargiem, policistiem, ugunsdzēsējiem un robežsargiem! Mēs pateicamies par to, ka jūs pildāt savu pienākumu un aizsargājat Latvijas iedzīvotājus!

Latvijas valsts pienākums ir nemitīgi attīstīt savu aizstāvju spējas. Starptautiskā drošības situācija arī aizvadītajā gadā nav ļāvusi uzelpot. Ziņas no kaujas lauka Ukrainā ir varbūt mazāk dzirdamas nekā iepriekš, tomēr tādēļ nedrīkstam aizmirst, ka tepat Eiropā joprojām turpinās aktīva karadarbība. Nerimst arī asinsizliešana Sīrijā, kur notiekošais konflikts izpaužas arvien jaunās dimensijās un turpina izraisīt drošības apdraudējumus arī tālu ārpus šīs valsts robežām. 

Tādēļ nedrīkstam apstāties, pilnveidojot Latvijas karavīru prasmes un tehnisko aprīkojumu. Par savu drošību esam atbildīgi ne tikai savu iedzīvotāju, bet arī mūsu draugu un sabiedroto priekšā. Jau nākamgad Latvijā uzņemsim pirmo NATO daudznacionālo spēku bataljonu – šogad Varšavas samitā pieņemtais lēmums par NATO spēku palielināšanu Baltijas valstīs un Polijā ir līdz šim nopietnākais pierādījums Alianses apņēmībai aizstāvēt savas dalībvalstis. Tas ir apliecinājums tam, ka sabiedrotie novērtē mūsu pašu veiktos pasākumus Latvijas aizsardzības stiprināšanā, un šo uzticību nedrīkstam pievilt.

Stiprinot sadarbību ar mūsu ārvalstu draugiem un sabiedrotajiem, nenovērtēsim par zemu Latvijas iekšējās drošības izaicinājumus. Mūsdienās, izšķirošas cīņas arvien biežāk tiek izkarotas nevis atklātos un visiem redzamos kaujas laukos, bet gan slēptā sacensībā par ekonomisko attīstību, ietekmi tiesu varas gaiteņos un viedokļiem informatīvajā telpā. Tā dēvētajā hibrīdkarā varam zaudēt arī bez neviena šāviena, ja nelabvēļiem izdosies sagraut mūsu uzticību pašiem sev un savas valsts nākotnei.  

Es nešaubos, ka pārvarēsim visas grūtības, ja būsim vienoti savā pārliecībā par Latvijas attīstību un brīvību. Tādēļ man ir ļoti liels prieks, ka Latvijas karavīri ir uzskatāmi par lielisku sabiedrības saliedētības piemēru. Mūsu bruņotie spēki pulcē dažādas izcelsmes ļaudis, taču viņus visus vieno devīze – "Gods kalpot Latvijai!".

Lai šie vārdi vienmēr tiktu izteikti ar patiesu vēlmi aizstāvēt Latviju un rūpēties par tās drošību un labklājību! Savu valsti nosargāt un attīstīt varam tikai mēs paši!

Dievs, svētī Latviju!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI