DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. novembrī, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna tautiešiem visā pasaulē Latvijas 98. gadadienā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Dārgie tautieši visā plašajā pasaulē!

Sveicu jūs no šogad atjaunotās Rīgas pils Svētku zāles!

Man ir prieks jūs atkal uzrunāt laikā, kad tuvās un tālās zemēs atzīmējam Latvijas valsts svētkus. Šajās dienās jo īpaši apzināmies savu piederību Latvijai. Dzīves un darba gaitas jūs ir aizvedušas uz dažādām pasaules zemēm. Tomēr jūs vieno domas par brīvu un neatkarīgu Latviju, interese par dzimtenē notiekošo un vēlme piedalīties labākas nākotnes veidošanā.            

Šis laiks allaž ir iespēja atskatīties uz aizvadīto gadu, novērtēt paveiktos darbus un apzināt priekšā stāvošos izaicinājumus.  2016. gads Latvijai ir nesis gan vienus, gan otrus.

Prieks, ka šajā pasaulei tik nemierīgajā laikā esam stiprinājuši Latvijas aizsardzības spējas. Turpinām konsekventi palielināt pašu izdevumus valsts drošībai, un to novērtē mūsu sabiedrotie. Šovasar NATO samitā Varšavā tika pieņemts vēsturisks lēmums par četru daudznacionālo bataljonu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. Tas ir līdz šim nopietnākais apliecinājums NATO gatavībai aizstāvēt Austrumeiropas valstu, tai skaitā Latvijas brīvību. 

Savukārt Latvijas pievienošanās Ekonomiskās attīstības un sadarbības organizācijai bija atzinība par Latvijas gatavību pilnveidot savu ekonomisko pārvaldību, sasniedzot starptautiski atzītus standartus.

Tomēr nekādā ziņā nedrīkstam apstāties pie sasniegtā un dažreiz atzinību esam saņēmuši avansā. Valdība ir ķērusies pie reformām izglītības un veselības aprūpes nozarē. Taču tas ir tikai pats ceļa sākums. Valsts pārvaldei nepieciešama drosme un apņēmība īstenot pašas nospraustos uzdevumus.

Dārgie tautieši!

Šovasar notikušais referendums par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības ir vēl viens pierādījums tam, cik nepastāvīga mēdz būt pasaule mums apkārt, un kā šķietami negaidīti notikumi var ietekmēt ikvienu no mums. Tāpēc jo svarīgāk ir strādāt, lai veidotu Latviju par modernu, inovatīvu, labklājības un miera zemi, kur ikviens gribētu atgriezties arī pēc tam, kad gūta izglītības vai darba pieredze ārzemēs.

Ļoti ceru uz jūsu palīdzību šī mērķa sasniegšanā. Jūs esat nepieciešami Latvijai, jo jūsu piedzīvotais ir unikālas zināšanas. Daudziem no jums ir bijis jāpārvar ne mazums grūtību, lai sasniegtu panākumus tālu no ģimenes un draugiem. Nešaubos, ka varat piedalīties izcilu sasniegumu kaldināšanā arī Latvijā.

Tautieši!

Jūs visi esat mūsu valsts pārstāvji ārzemēs, Latvijas vēstnieki. Aicinu jūs stāstīt uzņēmējiem jūsu mītnes zemē par to, ka viņiem ir vērts investēt Latvijā, jo šī ir unikāla vieta pasaules kartē un šeit dzīvo izglītoti un darbu mīloši cilvēki. Stāstiet cilvēkiem par Latviju, aiciniet viņus braukt šurp, lai baudītu mūsu viesmīlību, skaisto dabu un bagāto kultūras dzīvi. 

Jau pēc diviem gadiem atzīmēsim pirmo simtgadi kopš Latvijas valsts izveidošanas. Trimdas tautiešiem bija nenovērtējama nozīme, lai garajos okupācijas gados uzturētu dzīvu neatkarības ideju. Lai palīdzētu Latvijai atgriezties brīvajā pasaulē kā pilntiesīgai spēcīgāko starptautisko organizāciju dalībniecei.

Pateicoties tam, ka Latvija ir neatkarīga, demokrātiska valsts, mums ir iespējas, par kādām vēl pirms dažiem gadu desmitiem varējām tikai sapņot – mēs varam brīvi ceļot, izvēlēties vietu, kur strādāt vai mācīties, vairot savu un savas ģimenes labklājību, realizēt savus sapņus un ieceres.

Taču, lai kur dzīves līkloči mūs aiznes, mēs paliekam Latvijas – savas valsts daļa. Uz pasaules fona mēs esam maza cilvēku kopa, kam ir neticami veicies – mums ir sava neatkarīga valsts Latvija.

Paldies jums par milzīgo darbu un apņemšanos saglabāt mūsu tautas valodu, kultūru un tradīcijas. Visi kopā izmantosim mums dotās iespējas, lai padarītu Latviju stiprāku, drošāku un pārliecinātāku.

Lai jums priecīgi mūsu valsts svētki!

Dievs, svētī Latviju!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI