VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
02. novembrī, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Pašvaldības
1
1
1
1

Novadā 1000 iedzīvotāju. Kā nodrošināt iedzīvotāju pamatvajadzības?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Daudzas mazās pašvaldības šobrīd nespēj pildīt likumā noteiktās funkcijas, t.i., nodrošināt saviem iedzīvotājiem visus nepieciešamos pakalpojumus.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atbilstoši valdības rīcības plānam un iepriekšējās valdības koalīcijas partneru pieņemtajam lēmumam ir uzsākusi darbu pie pašvaldību sadarbības teritoriju izveidošanas. Tādējādi tiks radīti priekšnoteikumi, lai ilgtermiņā nodrošinātu efektīvāku teritoriju pārvaldību un ekonomisko attīstību.
īsumā
  • Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā ir izveidotas ļoti atšķirīgas novadu pašvaldības, kurās dzīvo no 1000 līdz 34 000 iedzīvotāju.
  • Novadu pašvaldību sistēma iedzīvotāju skaita ziņā ir ļoti neviendabīga - 80% iedzīvotāju dzīvo 38 pašvaldībās, bet 81 pašvaldībā - 20% iedzīvotāju.
  • VARAM sākusi darbu pie pašvaldību sadarbības teritoriju izveidošanas.
  • VARAM ir uzsākusi diskusijas ar pašvaldībām un sociālajiem partneriem par sadarbības teritoriju izveidošanas principiem.
  • Pašvaldību sadarbības teritoriju izveidošanas mērķis ir vairot teritoriju ekonomiskās attīstības potenciālu un sadarbību publisko pakalpojumu sniegšanā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards uzsver: "Pašvaldību sadarbības teritoriju izveidošana nav stāsts par jaunu administratīvi teritoriālo reformu vai piespiedu pašvaldību apvienošanos. Sadarbības teritoriju izveidošanas mērķis un uzdevums ir apzināt un formulēt ieguvumus, kādus iedzīvotājiem un uzņēmējiem var sniegt pašvaldību mērķtiecīga sadarbība."

Mazāk par 4000 iedzīvotāju

2009. gadā veiktās administratīvi teritoriālās reformas rezultātā ir izveidotas ļoti atšķirīgas novadu pašvaldības, kurās dzīvo no 1000 līdz 34 000 iedzīvotāju. Kā liecina dati par 2015. gadu, šobrīd 38 novadi Latvijā neatbilst likumā noteiktajam novadu veidošanas kritērijam - vismaz 4000 iedzīvotāju novadā. Savukārt vairākos novados nav spēcīgu attīstības centru, kas būtiski apgrūtina līdzsvarotu reģionālās attīstības politikas īstenošanu.

Arī iedzīvotāju skaita ziņā novadu pašvaldību sistēma ir ļoti neviendabīga - 80% iedzīvotāju dzīvo 38 pašvaldībās, bet 81 pašvaldībā - 20% iedzīvotāju (dati par 2015. gadu). Tas savukārt apgrūtina tālāko publiskās pārvaldes pilnveides procesu pēc vienotiem principiem, t.sk. kavē iespējas decentralizēt valsts pārvaldes uzdevumus un funkcijas.

Mērķis – sekmēt attīstību

Ņemot vērā iepriekš minētās konstatētās problēmas, VARAM atbilstoši valdības rīcības plānam un iepriekšējās valdības koalīcijas partneru pieņemtajam lēmumam ir uzsākusi darbu pie pašvaldību sadarbības teritoriju izveidošanas. Tādējādi tiks radīti priekšnoteikumi, lai ilgtermiņā nodrošinātu efektīvāku teritoriju pārvaldību un ekonomisko attīstību.

"Šobrīd 38 novadi Latvijā neatbilst likumā noteiktajam novadu veidošanas kritērijam - vismaz 4000 iedzīvotāju novadā."

Pašvaldību sadarbības teritoriju izveidošanas mērķis ir vairot teritoriju ekonomiskās attīstības potenciālu un pašvaldību sadarbību publisko pakalpojumu sniegšanā, vienlaikus veidojot labākus priekšnosacījumus valsts nacionālās drošības nodrošināšanai.

Nespēj pildīt likumā noteiktās funkcijas

Jāatzīst, ka daudzas mazās pašvaldības šobrīd nespēj pildīt likumā noteiktās funkcijas, t.i., nodrošināt saviem iedzīvotājiem visus nepieciešamos pakalpojumus. Tāpēc sadarbības teritoriju izveidošanas galvenais mērķis ir nodrošināt, ka ikvienam iedzīvotājam neatkarīgi no viņa ģeogrāfiskās dzīves vietas Latvijā ir pieejami normatīvajos aktos noteiktie publiskie pakalpojumi.

Būtisks pašvaldības uzdevums ir radīt priekšnosacījumus tautsaimniecības attīstībai, bet atsevišķas pašvaldības ierobežoto finanšu līdzekļu dēļ to nav spējušas izdarīt. Tāpēc vienlaikus ar pakalpojumu pieejamības nodrošināšanu sagaidāms, ka sadarbības teritoriju izveidošana radīs iespēju pašvaldībām koncentrēt un novirzīt lielākus finanšu resursus teritoriju sakārtošanai un attīstībai, kopumā padarot tās spēcīgākas un konkurētspējīgākas.

Sāktas diskusijas

Šobrīd VARAM ir uzsākusi diskusijas ar pašvaldībām un sociālajiem partneriem par sadarbības teritoriju izveidošanas principiem. Tā, piemēram, 24. oktobrī VARAM notika tikšanās ar pašvaldībām, Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Lielo pilsētu asociāciju un citu iestāžu pārstāvjiem. Diskusiju laikā plānots analizēt funkcijas, kuru īstenošanā pašvaldībām vajadzētu sadarboties. Atsevišķas pašvaldības jau šobrīd sadarbojas, lai nodrošinātu saviem iedzīvotājiem noteiktus pakalpojumus un īstenotu funkcijas, piemēram, izglītības pārvaldes uzdevumu realizēšanā, būvvaldes pakalpojumu sniegšanā, reģionālās bibliotēkas funkciju veikšanā utt. Tomēr jāatzīst, ka tā nav vispārizplatīta prakse, bet gan atsevišķi izņēmumu gadījumi.

Savukārt pēc tam, kad tiks panākta vienošanās par konkrētām funkcijām, kuru īstenošanā pašvaldības varētu sadarboties, plānots uzsākt plašākas diskusijas par iespējamo pašvaldības sadarbības teritoriju konkrētu skaitu un izvietojumu.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI