DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. augustā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna Latvijas politiski represēto personu 18. salidojumā Ikšķilē

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Ļoti cienījamā Mūrnieces kundze! Ļoti cienījamā Kalnietes kundze! Augsti godājamais Resnā kungs! Dārgie salidojuma dalībnieki!

Katru gadu mēs pulcējamies šeit, Ikšķilē, lai satiktos, atcerētos mūsu valsts un tautas vēstures līkločus un dalītos pārdomās par šodien aktuālām norisēm. 

Padomju okupācija ir cirtusi sāpīgas rētas mūsu valsts liktenī. Svešās varas organizētās represijas sagrāva teju visu, ko Latvija un tās iedzīvotāji bija sasnieguši pirmajos 20 neatkarības gados. Mūsu tautsaimniecība tika iznīcināta, bet cilvēki aizvesti tūkstošiem kilometru tālos verdzības un iznīcības ceļos. 

Šodien stāvot jūsu priekšā, es izsaku visdziļāko līdzjūtību par jūsu piedzīvotajām ciešanām. Es apliecinu savu vislielāko cieņu un pateicību par jūsu spēju izdzīvot. Visgrūtākajos un necilvēcīgākajos apstākļos jūs saglabājāt sapni par brīvu Latviju, kas bija tik svarīgi, lai mēs varētu atjaunot savas valsts neatkarību. 

Dāmas un kungi!

Atceroties pagātni, mums ir jādomā par nākotni. Jau ceturtdaļgadsimtu dzīvojam brīvā un neatkarīgā Latvijā, paši lemjam savu un savu bērnu likteni. Pagājušā gadsimta šausmas vairs nekad neatkārtosies. Mums jādara viss nepieciešamais, lai aizsargātu savu valsti un tautu.

Mēs turpinām stiprināt savas aizsardzības spējas. Mēs nostiprinām savas valsts robežu un paaugstinām militāro gatavību. Mums ir spēcīgi partneri un uzticami draugi pasaules spēcīgākajā militārajā aliansē NATO. ASV viceprezidenta, Igaunijas un Lietuvas prezidentu viesošanās Latvijā šajā nedēļā to vēlreiz mums atgādināja.

Šajos 25 atjaunotās Latvijas gados daudz esam paveikuši, taču ne mirkli nedrīkstam apstāties pie sasniegtā. Ir jāsekmē ekonomiskā attīstība, lai augtu mūsu ļaužu pārticība. Ir jāpieliek visas pūles, lai ikviens mūsu iedzīvotājs justos drošs par savu nākotni Latvijā.

Cienījamie klātesošie!

Jūs labāk par daudziem citiem zināt, cik svarīgi ir nepazaudēt ticību savai zemei. Vēstures notikumiem attālinoties arvien dziļākā pagātnē, mūsdienās arvien vilinošāki kļūst dažādu populistu solījumi ātri un vienkārši atrisināt sarežģītas problēmas. Tomēr jūsu piedzīvotais atgādina, ka ātri visbiežāk var tikai kaut ko sagraut vai iznīcināt, kamēr radīšana un attīstība prasa daudz vairāk smaga darba un pacietības. 

Tādēļ ir svarīgi, lai jūsu pieredzes stāsti tiktu nodoti arvien tālāk. Lai tos dzirdētu jūsu mazbērni un mazmazbērni un lai tie nekad netiktu aizmirsti. 

Jūsu pieredze ir daļa no Latvijas Simtgades, kuru svinēsim jau pēc diviem gadiem. Paldies par jūsu ieguldījumu Latvijas valstiskuma idejas uzturēšanā okupācijas gados un valstiskās neatkarības atjaunošanā! Paldies par radīto iedvesmu nākamajām paaudzēm sargāt un rūpēties par Latviju!

Lai jums Dieva svētība un laba veselība!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI