DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. maijā, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes

Ministru prezidenta uzruna piemiņas pasākumā Salaspils memoriālā 2016. gada 8. maijā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts kanceleja

Augsti godājamais Salaspils novada domes priekšsēdētāja kungs!
Ekselences!
Dāmas un kungi!

Šodien Latvijā, kā arī citās Eiropas un pasaules valstīs, mēs pieminām tos, kas gāja bojā Otrā pasaules kara laikā.

8. maijs uz mūžiem ir kļuvis par nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu.

Šeit, vācu nacistu radītās Salaspils nometnes vietā, pieminām, solāmies neaizmirst un nepieļaut tādus noziegumus, kā Otrais pasaules karš.

Tas sagrāva, tas iznīcināja, un tas bendēja. Valstis un tautas tika pazemotas, tautas tika slepkavotas un pat noslaucītas no zemes virsmas. Arī Salaspils ir šīs traģiskās pagātnes noziegumu atgādinājums un pamudinājums to neaizmirst un nepieļaut.

Otrais pasaules karš, kas Eiropā beidzās pirms 71 gada 8. maijā, diemžēl Latvijā un vēl vairākās Eiropas valstīs, nenesa nedz brīvību, nedz arī mieru, sekoja vēl gari nebrīves gadi.

Šajā datumā daudzās pasaules valstīs sākās jauna un labāka dzīve, bet Latvijā vienu okupācija nomainīja cita – padomju okupācija, kas nebija ne par mata tiesu humānāka par iepriekšējo.

Jaunie varmākas brutāli apspieda jebkuru brīvības izpausmi. Pat pateikts vārds varēja cilvēku iznīcināt. Latvijas tauta atjaunoja savu valsti un savu brīvību, atbrīvojoties no svešu varu kundzības 20. gadsimta 90. gados. Tā bija gaismas uzvara pār tumsu!

Vācu nacistu okupētajā Latvijā jau 1941. gadā tika izveidota Salaspils nometne. Te cilvēkiem atņēma brīvību, viņus pazemoja un arī slepkavoja. Tā bija svešas varas radīta ciešanu vieta.

Esam gandarīti, ka ir tapis vispusīgs, akadēmisks vēstures pētījums par Salaspils nometni. Uz faktiem balstīts, nepolitizēts pētījums, ļauj kliedēt noziedzīgā padomju režīma radītos mītus, izdomājumus un melus.

Nav nekādu šaubu, ka Salaspils nometne bija ciešanu vieta. Te tika iznīcināti vairāki tūkstoši nevainīgu cilvēku - gan ebreji, gan latvieši, gan krievi, gan poļi, gan nometnē turētie baltkrievu bērni un daudzi citi.

Salaspils nometnes gūstekņi bija arī Latvijas nacionālās pretošanās kustības dalībnieki. Nometnē bija ieslodzīts arī Latvijas Centrālās padomes loceklis Konstantīns Čakste. Nometnē par disciplīnas pārkāpumiem bija ieslodzīti arī latviešu leģionāri, kā arī citi, kas pretojās, vācu okupācijas laika varai, kā ārsts un literāts Miervaldis Birze.

Šo memoriālu Salaspils nometnes upuru piemiņai atklāja jau 1967. gadā.

Paldies, Salaspils pašvaldībai, kas šo ansambli ir uzturējusi un turpina aprūpēt. Tas nav viegls darbs, bet Latvijai ļoti nepieciešams. Mums precīzi un maksimāli objektīvi ir jāizstāsta vēsturiskā patiesība. Patiesība ir visspēcīgākais ierocis.

Eiropā un pasaulē arī šodien ir saspringta gaisotne, dažādos konfliktos un teroraktos mirst nevainīgi cilvēki. Te varam minēt traģiskos notikumus Tuvajos Austrumos, ilgstošo karu Sīrijā, teroraktus Eiropas galvaspilsētās. Arī notiekošais Ukrainas austrumos parāda, ka agresori neko nav sapratuši un neko no vēstures nav mācījušies.

Kara upuru un visu cietušo vārdā, aicinu darīt visu, kas mūs spēkos, lai nepieļautu naida un  kara šausmu atkārtošanos. Katram ir jābūt drosmīgam un godprātīgam, lai vērstos pret tiem, kas nievā demokrātiju, kas pārkāpj cilvēktiesības un piesmej likumu varu. Mums stingri jāiestājas par Eiropas pamatvērtībām, kas ir mūsu valsts un tautas nākotnes stūrakmens.

Nolieksim galvu Otrā pasaules kara upuru piemiņai!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI