DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. februārī, 2016
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Atklātā vēstule
TĒMA: Drošība

Latgales pašvaldību pozīcija BBC filmas sakarā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

A.god. E.Rinkēviča k-gam, LR Ārlietu ministram
A.god. I.Beltes k-gam, Valsts SIA Latvijas Televīzija valdes priekšsēdētājam
Ļ.cien. Aijai Dulevskas k-dzei, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājai

KOPIJAS:

A.god. R.Vējoņa k-gam, LR Valsts prezidentam
A.god. M.Kučinska k-gam, LR Ministru prezidentam
A.god. R.Kozlovska k-gam, LR Iekšlietu ministram
A.god. K.Gerharda k-gam, LR VARAM ministram
 

Par Latgales pašvaldību pozīciju saistībā ar BBC kanāla filmas "World War Three: Inside War Room"  demonstrēšanas aspektiem

Tieši pirms 99 gadiem, 1917. gada 9. – 10. maijā, Rēzeknē notika Latgales latviešu kongress - pirmā demokrātiski ievēlētā Latgales latviešu pārstāvju sanāksme, kurā tika nolemts, ka Latgales, Vidzemes un Kurzemes latvieši ir viena tauta un Latgalei jāapvienojas ar pārējiem topošās Latvijas valsts novadiem vienā zemē.

Ar nožēlu varam secināt, ka plašu starptautisko rezonansi ieguvusī Lielbritānijas valdības finansētā prestižā sabiedriskā kanālā demonstrētā filma "World War Three: Inside War Room" attiecībā uz hipotētiskiem notikumiem Latgales reģionā ir absolūta dokumentāli mākslinieciska provokācija pret Latgales reģiona iedzīvotājiem, visasākajā veidā aizskarot reģionā dzīvojošo latviešu, krievu, poļu, baltkrievu, lietuviešu un citu tautību patriotiskās jūtas un viszemiskākajā formā nepelnīti pretnostatot mūs pārējai Latvijai, Eiropai un pasaulei.

Vēlamies uzsvērt, ka šī filma nav nedz uzņemta Latgalē, nedz šīs filmas titros norādītajā "radošajā" komandā nav atpazīstami Latgales reģiona iedzīvotāji. Nopietnas bažas rada šīs provokācijas varbūtējais neseno dramatisko Ukrainas dokumentālo notikumu jauniestudējums Daugavpilī un visā Latgalē.

Neskatoties uz šajā filmā demonstrēto NATO alianses kopējās kolektīvās drošības aspektu simulāciju, vēlamies vērst Jūsu uzmanību uz vairākiem šīs "dokumentāli mākslinieciskā" žanra filmas necieņas un vispārējās provokācijas aspektiem, kas saistīti gan ar Latvijas Valsts simbolikas zaimošanu, gan savstarpējā naida kurināšanu Daugavpilī, Latgalē un Latvijā, virzot to atklātas agresijas aktīvākajās formās un veidos.

Latgalē nešķiro cilvēkus pēc nacionālās vai reliģiskās piederības, šeit gadsimtiem ilgi kopā draudzīgi sadzīvo dažādu tautību un konfesiju cilvēki. Latgales cilvēku sirsnība un atvērtums ir par pamatu savstarpējai cieņai un uzticībai, un neviens šeit necenšas uzspiest kādas vienas izvēles pārākumu. Ar Latgales reģiona pašvaldību aktīvu iniciatīvu un atbalstu tiek sekmēts gan starpnacionālais un starpkultūru dialogs, gan vispārējais sabiedrības savstarpējās cieņas un integrācijas process daudzu gadu garumā.

Protams, sociāli ekonomiskā situācija Latgalē visai smaga – ar zemu ekonomisko aktivitāti un augstu hronisku bezdarba līmeni, vēl dramatiskāku to padara masīvā depopulācija pēdējo 20 gadu laikā gan iedzīvotāju dabiskās kustības, gan ekonomiskās migrācijas negatīvajos rādītājos, vispārējas centralizācijas rezultātā valsts institūciju pakalpojumu ievērojama attālināšanās no iedzīvotājiem, zem "taupības" karoga apvienojot un likvidējot Valsts institūcijas uz vietām reģionos.

Tomēr jāatzīmē, ka ar Latgales reģiona pašvaldību, Latgales plānošanas reģiona administrācijas, Latgales reģiona attīstības aģentūras un citu reģiona institūciju un organizāciju iniciatīvām ievērojamā laika posmā ir realizēta virkne uz Latgales reģiona sociāli ekonomisko attīstību vērstu vietējas un reģionālas nozīmes projektu, kas vērsti gan uz ar biznesu saistītās, gan sociālās infrastruktūras sakārtošanu, Latgales tēla un  pievilcīgas investīciju vides veidošanu, tūrisma produktu un pakalpojumu attūstību un mārketingu, piesaistot Latvijas Valsts un Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Iepriekšējo valdību un šīs valdības deklarācijās jūtams atbalsts Latgales reģiona attīstības jautājumu risināšanai, plānojot un realizējot kompleksas programmas un veidojot Latgales speciālo ekonomisko zonu. Latgales SEZ priekšrocības plānots prezentēt šī gada jūnijā Daugavpilī plašā starptautiskā investīciju piesaistes forumā. Diemžēl jāsecina, ka, neobjektīvi atspoguļojot esošo situāciju reģionā ar augstākminētās provokācijas starptautisku izrādīšanu vienā no pasaules vadošajiem televīzijas kanāliem, ir nodarīts ievērojams neatgriezenisks kaitējums visam iepriekšējam gan reģiona, gan Valsts kopdarbam.

Vēl jo vairāk, esam neizpratnē par Latvijas televīzijas rīcību, iegādājoties šīs filmas pārraides tiesības par Latvijas, tai skaitā, Latgales nodokļu maksātāju naudu un gatavojot to translācijai LTV1 kanālā, īpaši laikā, kad Latvijas televīzija ir spiesta samazināt savu budžetu, darbinieku algas, slēgt raidījumus... Vai tādā veidā visas sabiedrības finansēts valstisks medijs uzskata par savu misiju veicināt sabiedrības savstarpējo cieņu, toleranci un saliedētību Latvijā?

Aicinām Latvijas Valsts Ārlietu ministru un atbildīgās amatpersonas izvērtēt augstākminētās filmas demonstrēšanas sekas un tās ietekmi uz Daugavpils pilsētas un Latgales reģiona kopējo tēlu un sociāli ekonomiskās attīstības perspektīvu, kā arī nodrošināt visus iespējamos pasākumus Daugavpils pilsētas un Latgales reģiona reputācijas atjaunošanai starptautiskajā līmenī, tai skaitā, pieprasot BBC objektīva materiāla sagatavošnu un demonstrēšanu šajā TV kanālā!

Latgales pašvaldību vadītāji:

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI