DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. novembrī, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Amatpersonas runa
TĒMA: Kultūra

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna Nacionālo bruņoto spēku militārajā parādē

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Cienījamā Ministru prezidentes kundze! Ekselences! Komandiera kungs, karavīri, zemessargi, jaunsargi, policisti, ugunsdzēsēji un robežsargi! Cienītās dāmas un godātie kungi!

Šodien, kad svinam 18.novembri un atceramies dienu, kad tika proklamēta Latvijas Republika, mēs esam aicināti palikt uzticīgi tām vērtībām, ko mūsu tēvi mums ir atstājuši mantojumā. Tā ir mūsu zeme – Latvija, mūsu kultūra un valoda.

Daudzās vajāšanas un kari mūsu zemi un tautu ir liekuši un lauzuši. Cauri gadu simtiem mūsu zeme ir nemitīgi apdraudēta. Tomēr mūsu tēvi un vectēvi apzinājās brīvības un neatkarības nozīmi. Viņi to izcīnīja un nosargāja ar kaujām, smagām ciešanām, izlietām asarām un asinīm. Tā bija cena, lai mēs varētu dzīvot brīvā valstī.

Šodien Latvija un tās Nacionālie bruņotie spēki ir spēruši lielu soli, iekļaujoties Eiropas Savienībā un NATO aliansē. Mēs apzināmies, ka savas valsts neatkarību nevar nosargāt bez stipriem, moderniem un kaujas spējīgiem bruņotajiem un drošības spēkiem, kas gatavi stāvēt tēvijas sardzē ne tikai par valsts sauszemes robežām, jūras un gaisa telpu, bet par katru pilsētu un novadu, ģimeni un nacionālajām vērtībām.

Pēdējos gados mūsu reģionā jāpiedzīvo lieli drošības izaicinājumi. Novembra dienu asiņainie un traģiskie notikumi Francijā, Kenijā, Libānā, Turcijā atgādina par terorisma apdraudējumu, kam pakļauti nevainīgi cilvēki. Arī mums kaimiņos, Ukrainā, nācies pieredzēt, ka ar militāras agresijas līdzekļiem tiek apdraudētas neatkarīgas valsts robežas un Eiropas stabilitāte. Tas vēlreiz pierāda, ka mums vienmēr jābūt modriem un gataviem aizstāvēt mūsu neatkarību, vērtības un mūsu cilvēkus.

Atcerēsimies, ka šodien mēs vairs neesam vieni: esam saņēmuši lielu atbalstu no mūsu sabiedrotajiem militārajā jomā. Vienlaikus mūsu karavīri daudzās militārajās mācībās un starptautiskās militārās operācijās ir pierādījuši, ka ir gatavi būt nomodā ne tikai par savu valsti, bet par ikvienas NATO alianses dalībvalsts drošību un neatkarību. To apliecina un atzinīgi novērtē mūsu sabiedrotie.

Kā Bruņoto spēku augstākais vadonis esmu gandarīts un lepns par katra karavīra stāju un profesionalitāti, par teicamām kaujas spējām un uzkrāto pieredzi. Šodienas militārā parāde ir apliecinājums tam, ka mūsu rindās ir daudz cilvēku, kuri ir gatavi – ja būs nepieciešams - ar ieročiem rokās aizstāvēt savu dzimteni Latviju.

Paldies jums, karavīri, zemessargi, robežsargi, policisti, ugunsdzēsēji! Paldies par jūsu nesavtīgo darbu, lai mēs varētu dzīvot drošībā. Vēlos arī teikt paldies jūsu vecākiem, kuri ir uzaudzinājuši tik daudz apņēmīgu, drosmīgu un patriotisku dēlu un meitu!

Būsim stipri, lepni un vienoti mīlestībā un ticībā savas valsts nākotnei! 

Dievs, svētī Latviju!

Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI